Povežite se s nama


Ovog ponedjeljka, pod svjetlima reflektora, na scenskom travnjaku male Ljetne pozornice, pred oko 420 domaćih navijača, Tarik Filipović odigrao monodramu o liku i djelu najpoznatijeg nogometnog trenera “u regionu”, Miroslavu Ćiri Blaževiću, ujedno i svom dugogodišnjem prijatelju. Stoga i ne čudi da je tekst, u suradnji s Antonijom Gabelićem, napisao Tarik, a on potpisuje i režiju za vlastiti nastup.

Od prve scene, Tarikova intonacija, geste, mimika i autentični vokabular grade Ćirin lik, da bi se naposljetku zamutila jasna granica između Ćire i jednog lukavog, snalažljivog ali nadasve simpatičnog Bosanca koji se u životu “snašao” zahvaljujući instinktu i vlastitim snagama. U 80-minutnoj predstavi ne spominje se mnogo likova iz Ćirinog života, ali se razotkrivaju publici mnogi, dosad nepoznati detalji i anegdote iz života ovog “trenera nad trenerima”, često obojane sentimentalnim prizvukom, ali isto tako ubrzo vješto “presječene” nekim šaljivim “ćirizmom”, zadržavajući na taj način dinamiku predstave.

Jednostavno scenografsko rješenje klupice u parku na kojoj glumac sjedi i stoji tijekom predstave, simbol je i “lajtmotiv” svega što mu je u životu taj “predmet” podario i uzeo, ali da parafraziramo jedan “ćirizam” za kraj – budite ponosni i izađite uzdignute glave ako ste u životnoj utakmici dali sve od sebe – a mi ćemo na to dodati da niti Ćiro niti Tarik od svojih vjernih navijača iz publike neće još dugo čuti (sudački) zvižduk za kraj tekme, navode iz Festivala Opatije.