Povežite se s nama



Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke u sklopu aktualnog sata PGS-ovac Koraljko Pasarić postavio je pitanje vezano uz Teatro Fenice. Taj je objekt zatvoren za javnost već više od deset godina. Pitao je postoji li mogućnost da ova kuća strave ima svoj happy end. Cijeli taj kvart je mučno stanje. Što je Grad napravio zadnjih par godina po tom pitanju”, upitao je Pasarić gradonačelnika.

Vojko Obersnel je kazao kako je Grad Rijeka svjestan važnosti Teatra Fenice jer je riječ o prostoru koji je namijenjen za održavanje koncerata i predstava za što je i građen.

“Radi se o najvećoj dvorani u Rijeci. Na žalost zgrada je u privatnim rukama. U procesu privatizacije Grad je Rijeka kinu predlagao prepuštanje vlasništva nad zgradom, a da Rijeka kino nastavi svoju djelatnost. Tada nije bilo razumijevanja od strane uprave. Privatizacija je u međuvremenu završena, a Rijeka kino je propalo. Izmijenili su se vlasnici, a s današnjim vlasnikom su se vodili pregovori. Angažiran je sudski vještak koji je procijenio vrijednost zgrade na 6-7 milijuna eura. Teško da Grad može osigurati te novce.”

“Niti jedan EU fond ne predviđa novce za kupovinu zgrade, premda je vlasnik imao namjeru u prikupiti novac iz tih fondova. Preduvjet je bio da vlasnik bude javni, a ne privatni sektor. Postoje neke šanse, da se načini nešto pozitivno, no one su tanke. Nastoji se naći neko rješenje, ali se boji da će to biti teško ako se ne otvore neke druge mogućnosti korištenja europskih fondova”, odgovorio je Obersnel i time, nažalost, naslutio kako će to biti crna točka grada očito jedno dulje razdoblje.