Povežite se s namaU sjedištu Primorsko-goranske županije održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije. Na dnevnom redu bila je problematika nezaposlenosti u Primorsko-goranskoj županiji, o čemu je izvijestila predstojnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Rijeka Jadranka Tomašić, a članovi GSV-a raspravljali su i o stanju trgovačkih društava 3. maj Motori i dizalice d.d. i 3. maj TIBO d.d.

U uvodnom razgovoru s novinarima, predsjednik GSV-a Bruno Bulić istaknuo je da je od pitanja plaćanja djelatnika tvrtke Motori i dizalice d.d. još važnije pitanje hoće li to poduzeće sa svojim proizvodom opstati na tržištu.

Na prezentaciji o stanju tržišta rada u Primorsko-goranskoj županiji, Jadranka Tomašić navela je da je prosjek nezaposlenosti na razini Hrvatske 18,6%, dok je u našoj županiji 14.6%. Što se tiče statistika o padu nezaposlenosti, naša je županija također bolja od hrvatskog prosjeka. U prošloj godini na razini Hrvatske nezaposlenost se smanjila za 2,2%, dok je u PGŽ došlo do pada od 4,4%.

Što se tiče strukture nezaposlenosti, žena je više od muškaraca, a najviše problema sa zaposlenošću imaju stariji od 50 godina. Posebno je poražavajuća statistika da se od ukupnog broja nezaposlenih gotovo 40% odnosi na dugotrajno nezaposlene, u čemu žene također prednjače.

Martina Kružić Smokrović iz TIBO d.d. istaknula je da ta tvrtka ima potraživanja prema klijentima koja ne može naplatiti. Stoga je pokrenut zakonski postupak protiv dužnika Brodosplita, no nije održano niti prvo ročište.