Povežite se s nama

Vijesti

Tobogan 2022: Bogato izdanje dječjeg festivala za razigran početak ljetnih ferija

Objavljeno

na

ArhivaOd ponedjeljka, 27. lipnja do petka, 8. srpnja održat će se šesto izdanje festivala “Tobogan”, posvećenog kreativnosti za djecu kroz platformu Dječje kuće.

Novo izdanje festivala “Tobogan”, jedinstvene riječke manifestacije koja pod geslom “aktivne ferije za djecu”, kroz obilje kulturnog i kreativnog sadržaja za djecu donosi krajem lipnja i početkom srpnja u grad posebnu energiju i veselje.

Program 6. Tobogana predstavili su zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, ravnateljica Magdalena Lupi Alvir i suradnica Ana Sušić u ime Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Ana Jurčić i Marta Ban u ime Art-kina, muzejska pedagoginja u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka Ivana Lučić, voditelj odnosa s javnošću Muzeja grada Rijeke Velid Đekić te Ivana Golob Mihić u ime Udruge za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB.

Zamjenica gradonačelnika Krpan zahvalila se ustanovama i udrugama koje su sudjelovale u osmišljavanju kreativnog programa ovogodišnjeg „Tobogana“.
„Dječja kuća i Tobogan su ponajbolje što nam je ostalo od projekta Europske prijestolnice kulture – boravkom u Dječjoj kući i sudjelovanjem u Toboganu djeca mogu vrlo kreativno provesti svoje ljetne ferije“, poručila je zamjenica Krpan.

Pročelnik Šarar istaknuo je kako Grad Rijeka, ustanove i udruge imaju predivnu priliku da Dječju kuću grade svakog dana.
„Ona neće biti nikad gotova, zašto što se današnja djeca toliko brzo mijenjaju da im svake godine moraš ponuditi nešto novo“, kazao je pročelnik Šarar, izrazivši nadu kako će festival u idućim godinama prerasti u ozbiljno mjesto kulture, pa čak i kulturnog turizma za djecu na razini Hrvatske.

Od svog nastanka, sada već poprilično udaljene 2017. godine, kroz “Tobogan” se njeguje nekoliko specifičnih karakteristika: težnja za kvalitetnim sadržajima ispunjenim danima poslije završetka školske godine, fokus na radionički rad, profiliranje sadržaja koji nisu toliko uobičajeni u riječkoj kulturnoj i obrazovnoj svakodnevici. Ujedno, fizičkim nastankom Dječje kuće i oblikovanjem dobrog dijela kvarta “Benčić” festival je dobio novi ugodan i funkcionalan okvir za daljnji razvoj. Tobogan je takav festival da su na njemu ravnopravni i tiskanje na kasnosrednjovjekovnoj tiskarskoj preši i rad s 3D printerom ili programom za animirane filmove, a izdanje 2022. godine činit će preko 80 jedinstvenih aktivnosti, preko 20 radionica u rasponu od animacije do elektronike, obiteljski kreativni park party u dvorištu “Benčić” prvog dana festivala, izrada scenarija za video igru Dječja kuća, izložba posvećena Malom princu, filmske projekcije posvećene učenju znakovnog jezika, igre rješavanja zagonetki, kvizevi, turniriinteraktivna predstavljanja knjiga o dječjim putopisima, hakerima, budućnosti, nova fantastika…

„Normalno, naša Dječja kuća će biti središnje mjesto radnje te ju možete posjetiti na kakvoj radionici, predstavi, projekciji ili jednostavno šetnji do posebnog gradskog kulturnog centra. Za razliku od protekle godine prednje dvorište Dječje kuće više nije gradilište već zelena livada, nema ograničenja boravka u fizičkim prostorima i maski, u Dječjoj kući djeluje i snack&caffe bar “Baltazar”, a Dječja kuća je već etablirano mjesto za dolazak na različite aktivnosti, knjižnicu, filmske projekcije, igre… Stoga su svi sastojci za jedan super sladak “Tobogan” u posudi! Vidimo se!“, poručuju organizatori.

Prijave na događanja otvorene su od ponedjeljka 20. lipnja te osim u priloženom programu, gdje se nalazi pregled svih programa na jednom mjestu, opis svakog pojedinačnog događaja može se pronaći u kalendaru događanja Dječje kuće. Za prijavljivanje potrebno je pratiti detaljno upute i potrebne kontakt podatke. Sudjelovanje na većini programa je besplatno, osim kada je izričito navedena potreba za plaćanjem sudjelovanja na radionici ili kupovina ulaznice. Dodatne potrebne informacije mogu se dobiti javljanjem na mail info@djecjakuca.hr.

Programski fokus festivala su kultura i umjetnost u širem smislu s posebnim pogledom na suvremene i inovativne prakse.

Organizatori Tobogana za 2022. godinu su ustanove u kulturi Grada Rijeke: Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Gradska knjižnica Rijeka, a programski partneri su ove godine: Muzej grada Rijeke, Udruga za neformalno umjetničko-kulturno obrazovanje VMB, Volonterski program HKD-a na Sušaku, Film svima/Filmaktiv, Društvo arhitekata Rijeka, Peek&Poke, Riječka kulturna animacija Ricoola, Typflow, Putoklinci&Kruzovi.

Festival je financijski podržan kroz javne potrebe u kulturi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Sponzorsku podršku pružili su i Jadran-galenski laboratorij te American Corner program US Embassy, a donatorsku PIK Rijeka i Jamnica. (aktivnosti Park’o’par).

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

12.05.2023.
Obavještavamo korisnike parkirališta u Ulici Senjsko pristanište da će u nedjelju, 14. svibnja 2023. godine od 07 do 18 sati na snazi biti privremena zabrana parkiranja, na istočnom dijelu parkirališta uz ogradu i na kružnom toku na spoju s Demetrovom ulicom, zbog prolaza autobusa radi transfera putnika s kruzera. Vozila zatečena na navedenoj lokaciji premjestiti će specijalno vozilo “pauk”.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram