Povežite se s nama

Fiuman Plus

Tolja: U Rijeci se tradicionalno “gura” stara rock scena, treba proširiti horizonte

Objavljeno

na

U tijeku su posljednje pripreme za glazbeno – scenski spektakl u sklopu humanitarne akcije «Budi tu». Njezin središnji dio svakako je humanitarni koncert jednog od najpopularnijih hrvatskih vokala Marka Tolje koji će u nedjelju 8. prosinca 2019. s početkom u 19:30 sati gostovati u koncertnoj dvorani HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Organizatori akcije i humanitarnog koncerta «Budi tu» je Rotary club Rijeka koji na ovakav način već osmu godinu za redom pomaže mladim darovitim umjetnicima. Čitav prihod od ulaznica ide u humanitarne svrhe, a namijenjen je Zakladi dr. Viktora Ružića te će biti doniran za stipendije.

Marko Tolja također sudjeluje u akciji te se za ovu prigodu u potpunosti odrekao svog honorara. Miljenik riječke publike koji već neko vrijeme živi u Zagrebu u razgovoru za naš portal otkriva koliko mu znači nastupati pred domaćom publikom, hoće li zasvirati s nekim od mladih glazbenih nada i tko će mu biti gosti na velikom spektaklu u Zajcu.

U nedjelju 8. prosinca nastupaš u Zajcu nakon dugih devet godina. Imaš li tremu? Što će ovaj nastup značiti za tebe?
– Nastupati pred svojim ljudima je uvijek poseban doživljaj, a ako tome pridodamo i HNK onda je uzbuđenje još puno veće. Uz Zajc me vežu samo divne uspomene. Tamo sam prije devet godina održao božićni koncert uz Simfonijski orkestar i zbor Opere. Bila je to velika stvar za mene kao mladog izvođača i zauvijek ću pamtiti taj koncert kao jedan od najdražih u karijeri.

Možeš li nam otkriti tko su gosti iznenađenja koji će s tobom izaći pred riječku publiku?
– Naravno. Ostat ćemo u tematici mladih talenata zbog kojih se i radi sve ovo skupa. Na pozornicu će mi se pridružiti dvije prekrasne, talentirane mlade umjetnice Zsa Zsa i Mia Negovetić. Mislim da su one među najvećim biserima mlade “garde” pjevačica i zaslužuju svaku priliku da taj svoj talent i pokažu.

Imaš li želju nastupiti s nekim od mladih stipendista Zaklade Viktora Ružića?
– Zašto ne. Baš sam nedavno na jednom televizijskom gostovanju upoznao dvoje stipendista i vjerujem da bi se neki lijepi broj pjesama dao izvesti zajedno. Volim raditi sa mladim i perspektivnim glazbenicima. To me gura da na kraju krajeva i ja budem bolji.

Glazbeno ime izgradio si svirajući jazz, blues i swing. Jesi li se ikada poželio okušati u nekom drugom glazbenom stilu?
– Pa ja se konstanto igram sa glazbom i njenim žanrovima. Nikad se nisam volio stavljati u ladice. Slušam svakakvu glazbu i volim eksperimentirati, ali široj publici sam najpoznatiji po tom nekakvom popu sa primjesama jazza. Nikad ne znam gdje će me put odvesti i to mi je baš i zabavno kod moje profesije. Bitno mi je samo da uvijek radim isključivo što volim i želim a ne nešto što mi nalažu trendovi ili netko treći.

S obitelji već dulje vrijeme živiš u Zagrebu. Kako se jednom Riječaninu, Primorcu bilo prilagoditi na život u unutrašnjosti?
– Teško. I ta prilagodba nikad neće biti konačna. Jednostavno sam jako vezan uz moj kraj i more. Zagreb je grad koji mi je puno dao i siguran sam da će mi još puno i dati. Ali svako toliko moram doći u Rijeku, nadisati se tog morskog zraka, obići najmilije i onda sam opet neko vrijeme miran.

Rijeka će 2020 biti Europska prijestolnica kulture. Što će to značiti za riječku glazbenu scenu? Hoćeš li sudjelovati na neki način u projektu?
– Iskreno, nisam pretjerano upućen u sam program Rijeka 2020. Svašta sam čuo, s različitih strana. Netko je vrlo pozitivan dok su drugi dosta pesimistični. U svakom slučaju mislim da je to velika prilika za naš grad i nadam se da će gradski oci to znati dobro upakirati i iskoristiti. Što se tiče neke riječke glazbene scene, tu se već tradicionalno “gura” ta neka rock scena koja je nekad bila jako snažna. Mislim da su u zadnjih par godina u Rijeci stasali vrsni muzičari iz nekog drugog miljea koji možda nisu toliko zastupljeni jer nisu dio one “stare rock generacije”. Možda bi se tu trebalo malo raširiti horizonti. U svakom slučaju, želim da Rijeka 2020. bude sjajna EPK kako i njeni građani zaslužuju.

Album “Tišina” objavio si 2018., a u “Zajcu” ćeš album predstaviti svojoj riječkoj publici. Ipak, moramo pitati, razmišljaš li o novom albumu?
– Stalno snimam nešto novo i nadam se da će uskoro i novi album. U današnje vrijeme se cijela glazbena industrija okrenula naglavačke pa je sada moderno snimati singl po singl. Nisam baš ljubitelj takvog načina rada, ali nema nam druge. Zato stalno i obećavamo nove albume pa nikako da ih objavimo. U svakom slučaju, publika u Zajcu može očekivati ono standardno od mene što već poznaju: red mojih pjesama, red evergreena, a naći će se tu i pokoja božićna.

Svoju autorsku pjesmu “Sve što nisam ja” posvetio si svojoj supruzi. Jesi li već napisao pjesmu svojem sinu? Kako se snalaziš u novoj ulozi oca?
– Probao sam napisati pjesmu sinu, ali nekako mi se čini da ništa nije dovoljno dobro. Teško mi je riječima opisati taj osjećaj ali sam siguran da će i Maro dobiti svoju pjesmu. Uloga oca je nešto najljepše što mi se moglo dogoditi. Uživam u svakoj sekundi!

U tijeku je natječaj za Doru. Hoćeš li pokušati još jednom izboriti plasman na Euroviziju?
– Čisto sumnjam. Eurosong kao format me baš ne zanima tako da mislim da neću ni na Doru tako skoro.

Što želiš poručiti svojim obožavateljima, ljudima dobre volje, svojim Riječanima i Riječankama za kraj…

– 8.12. vas u Zajcu čeka jedna lijepa glazbena večer. Svaka prilika za nastup pred mojoj riječkom publikom za mene je posebno slavlje. Benda vrsnih muzičara, dvije krasne gošće i humanitarni karakter – što vam više treba za lijepu nedjeljnu večer.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram