Povežite se s nama


U prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja, svečanim otvorenjem započela je 7. Međunarodna konferencija o industrijskoj baštini, u organizaciji Udruge Pro Torpedo i u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskog primorja Rijeka. Konferencija traje od 19. do 21. svibnja, a svi paneli održavat će se u prostorijama Guvernerove palače.

Riječka konferencija o industrijskoj baštini organizira se svake druge godine, a glavna tema ovogodišnjeg skupa je 150. obljetnica glasovitoga riječkog izuma, Luppis-Whiteheadovog torpeda.

Uzvanici i govornici svečanog otvorenja konferencije bili su brigadni general Frane Tomičić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Biserka Dumbović- Bilušić, predstavnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Valerije Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, Miroslav Matešić, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, Renata Vincek u ime Turističke zajednice Kvarnera te Zlatko Mičetić, predstavnik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka.

Konferencija traje tri dana, od 19. do 21. svibnja, a svi paneli održavat će se u prostorijama Guvernerove palače. Teme konferencije vezane su uz izum torpeda, a govornici će raspravljati o tehnološkim i znanstvenim aspektima torpeda te o njegovoj velikoj ulozi u kulturnoj baštini Rijeke, ali i mnogo šire. Uz to, bit će promovirana i poštanska marka na temu Luppis-Whiteheadovog torpeda. Na konferenciji je prijavljeno gotovo 60 autora iz 20 zemalja širom svijeta, a očekuje se ukupno oko 150 sudionika kroz tri dana.

Osim konferencije, centralni događaj bit će izložba u depou Muzeja grada Rijeke na Žabici pod nazivom „Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda“,  u zajedničkoj organizaciji Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, čije je otvorenje zakazano u poslijepodnevnim satima. Na izložbi će se prvi put na jednom mjestu moći vidjeti objedinjene zbirke dvaju muzeja, a među eksponatima su cjeloviti primjerci torpeda iz pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća. Izložba će ostati otvorena do 21. prosinca.

Grad Rijeka