Povežite se s namaKao zaštitni znak Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – Fiumare 2016. ispred Turističkog informativnog centra na Korzu izložene su tradicijske barke. Prema ocjeni stručnog žirija kojeg je predvodio sveučilišni profesor Dinko Zorović, najizvornijom tradicijskom barkom proglašena je guc Mladena Antića iz Selca. Plaketu za izvornost uručio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić, a u ime vlasnika Mladena Antića preuzeo ju je Davor Lončar.

Za titulu najizvornije najizvornije tradicijske barke natjecalo se još pet drvenih barki, guceva, batana i pasara s područja Kvarnera i Istre.  Barke su i ove godine ukrašavale riječko Korzo, na mjestu gdje je nekad bilo more koje je naknadno nasuto kako bi se dobila nova površina.

Guc Jadranka izgrađen je 1930. godine u Kraljevici, u vlasništvu je obitelji Antić više od 50 godina i još uvijek se koristi. Barka je privezana u Selcu.  Iako je danas jako teško pronaći plovilo s pamučnim jedrima, brončanim okovima i oplatom od pocinčanog željeza, od svih barki izloženih na Korzu upravo Jadranka ima najmanje modernih materijala, održavana je i ima izvorne dijelove, rekao je sveučilišni profesor mirovini Dinko Zorović, koji je predvodio stručni žiri u ocjenjivanju izvornosti.

Proglašenje najizvornije barke početak je Festivala Fiumare, čije je svečano otvorenje najavljeno za 12 sati, kod Hrvatskog  narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, uz bogati kulturno-zabavni program i počasni defile Gradske straže Bakar i Bokeljske mornarice, “Bakarskih kapetana i gospode” te Kluba prijatelja Grada Trsata.

Istovremeno, u izlozima Grada Rijeke otvorena je izložba fotografija tradicijskih barki pod nazivom „Mala barka“ autora Marka Valjka i Mladena Šćerbe.

Grad Rijeka