Povežite se s namaPredškolski odgoj u Opatiji očito će biti jedna od zanimljivijih tema tijekom predizbornog razdoblja u Opatiji. Nedavno su svoj program predstavili članovi Nezavisne liste Ive Dujmića te su najavili da žele povećati naknadu za novorođenčad kako bi iznosila 10.000,00 kuna za svako dijete, a također su najavili i kako će vrtić postati besplatan za svako drugo i iduće dijete u obitelji.

Uskoro je reagirao Robert Kurelić, kandidat Akcije mladih za gradonačelnika Opatije, koji ističe kako su neke od tih ideja “prepisane” iz njegovog programa.

Oglasila se nakon toga i Aleksandra Tramontana koja je u Nezavisnoj listi Ive Dujmića autorica spomenutog dijela programa. Njezino reagiranje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani g. Kureliću! Obraćam Vam se kao autorica smjernica programa društvene brige o djeci, Nezavisne liste Ive Dujmića. Već 35 godina radim u ustanovi predškolskog odgoja našeg grada, na radnom mjestu odgojiteljice predškolske djece. Razumjet ćete da sam zbog mog dugogodišnjeg radnog iskustva, vrlo dobro upoznata s potrebama djece i roditelja našeg grada ali i kvalificirana govoriti o predmetnoj temi. Prijedlog programa nastao je na iskustvu mog svakodnevnog rada s djecom, svakodnevnih kontakata i razgovora s njihovim roditeljima. Polagati isključivo pravo na neke zamisli i pri tom one koji slično razmišljaju nazvati imitatorima, prilično je nekorektno.

Referirat ću se samo na problem vrtića kojeg ste istaknuli kao primjer «imitacije.» Problem participacije roditelja u troškovima boravka djece u vrtiću provlači se posljednjih dvadesetak godina. Posljednjih dvadesetak godina roditelji plaćaju punu cijenu boravka djeteta u vrtiću, bez obzira na prisutnost djeteta u vrtiću. Postojeći model participacije roditelja u troškovima boravka djece u vrtiću uveden je kako bi se ustanovi osigurao ujednačen priljev novčanih sredstava. Mišljenja sam da postojeći model nije niti sretno niti pravedno rješenje. Treba ga zamijeniti novim modelom izračuna participacije, a istovremeno ustanovi dječjeg vrtića osigurati stabilan izvor financiranja. To je odgovornost osnivača. Podsjetit ću Vas da posljednje tri godine, roditelji za drugo i svako sljedeće dijete plaćaju 50% cijene boravka djeteta u vrtiću. Programom društvene brige o djeci, kao mjeru pomoći mladim obiteljima, Nezavisna lista Ive Dujmića predlaže, da drugo i svako sljedeće djete iste obitelji u vrtiću borave besplatno.

Predmetni program brine i o usklađivanju radnog vremena s potrebama roditelja.  I ovaj problem traje već godinama, a sjećam se vremena kad je vrtić radio u skladu s potrebama roditelja; mi odgojiteljice otvarale smo vrtiće već u 05:30, a napuštale ih s posljednjim djetetom u 17:30, pa i subotama. Posljednjih godina vrtić je provodio ankete kojima su se ispitivale potrebe roditelja. Rješenje ovog problema u vezi je sa prostornim i kadrovskim potencijalom ustanove. Izgradnjom novog objekta otvara se mogućnost da se potrebe roditelja u potpunosti realiziraju već zbog prostornih uvjeta. Preostaje riješit kadrovski problem, a to će biti veći izazov. Kad smo kod kadrova,  vama za informaciju, prijepor s usklađivanjem koeficijenata i plaće traju već 20 godina i nadam se da će, nakon što prijedlog rješenja prođe propisanu proceduru, na zadovoljstvo cijelog kolektiva i taj prijepor biti konačno riješen. Iskoristit ću ovu priliku i zahvaliti Vam za sav napor koji ste kao gradski vijećnik uložili u rješavanje ovog pitanja.

Na kraju, predmetni program napisan je koncem siječnja ove godine, a sada je prezentiran našim građanima. Nema riječi o prepisivanju ili, kako Vi kažete, «imitaciji.» Ohrabrujuće je, budete li izabrani za vijećnika u novom sazivu Gradskog vijeća Grada Opatije, da će prijedlog Programa Nezavisne liste Ive Dujmića, dobiti Vašu potporu”, navodi u svom reagiranju Aleksandra Tramontana.