Povežite se s namaPredstava “Nad grobom glupe Europe” Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa na programu je 12. i 13. travnja u 19:30 sati, a uz glumce Hrvatske drame Dražena Mikulića, Tanju Smoje, Jelenu Lopatić, Deana Krivačića, Sabinu Salamon, Biljanu Torić, Davora Jureška, Mariju Tadić i Jasmina Mekića, prvi put na sceni riječkog Kazališta moći ćete vidjeti i poznatog hrvatskog kazališnog i filmskog glumca Leona Lučeva, u ulozi Svećenika.

“Nad grobom glupe Europe”, predstava koja se nekada zvala “Hrvatska rapsodija”, predstava je kojoj je promijenjeno ime nakon što su u Hrvatskoj autorskoj agenciji, razred za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pregledane snimke “Hrvatske rapsodije” i zatim nam poslan dopis u kojem se tvrdi da se ne radi o uprizorenju djela Miroslava Krleže. Upravo povodom zabrane, prije izvedbe 13. travnja u 18 sati u foyeru Kazališta održat će se okrugli stol “Bliže Krleži od Krleže samog” na kojoj će govornici biti poznati komparatisti književnosti, teatrolozi, kulturolozi i publicisti, redovni profesori Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Lada Čale Feldman i dr. sc. Dean Duda, zatim autori same predstave, redatelj Sebastijan Horvat i dramaturg Milan Marković Matthis, te dr. sc. Marin Blažević, ujedno i moderator.

Predstava otvara brojna pitanja hrvatske i europske današnjice, od nezaposlenosti, socijalnih razlika, ignoriranja, iskorištavanja i omalovažavanja nemoćnih, do migrantske krize u “tvrđavi Europi” koja postaje zatvor. “Nad grobom glupe Europe” gostovat će na Drama Festivalu Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, a uvrštena je i u glavnu selekciju jubilarnog 50. festivala BITEF čiji je umjetnički ravnatelj Ivan Medenica 18. ožujka osobno uručio poziv te predstavio program festivala upravo u riječkom Kazalištu kao izraz podrške konceptu umjetničkog djelovanja riječkog Kazališta i intendantu Oliveru Frljiću.

Izvor: hnk-zajc.hr