Povežite se s namaU tijeku su prijave za edukaciju novih “Teta i barba pričalica“ – osoba koje će u sklopu projekta “Pripovjedač/ica priča djeci za laku noć“ Udruge za promicanje dobrobiti djece “Portić” djeci hospitaliziranoj u Dječjoj bolnici Kantrida čitati izabrane priče.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti slanjem prijavnice na e-mail adresu: udruga.portic.rijeka@gmail.com, a prijavnice su dostupne na službenim stranicama Udruge “Portić“. 

Edukacija budućih “Teta i barba pričalica” će se održati 7., 8. i 9. ožujka, od 17 do 20 sati, u Vijećnici Grada Rijeke, na Filozofskom i učiteljskom Fakultetu te u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Projekt “Pripovjedač/ica priča djeci za laku noć“ Udruge za promicanje dobrobiti djece “Portić“, poznatiji pod nazivom “Tete i barbe pričalice” provodi se na Odjelu onkologije i hematologije, Klinici za dječju kirurgiju i Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dječje dobi te na Zavodu za bolesti srca, pluća i kliničke imunologije u Dječjoj bolnici Kantrida.

Poznato je da odlazak u bolnicu za većinu ljudi, a posebice za djecu, predstavlja traumatičan događaj jer je praćen neizvjesnošću i neugodnim emocionalnim stanjima zbog odvajanja od primarne sredine, zbog bolesti, straha od medicinskih postupaka i ishoda liječenja. Također, poznato je da na ishode liječenja pozitivno utječe kreativna ili art-terapija tj. upotreba umjetnosti u terapijske svrhe. Pričanje izabranih priča i bajki pomaže djeci u oslobađanju potisnutih i/ili neprihvaćenih emocija u svakodnevnom životu, a osobito u uvjetima njihove hospitalizacije. Osim toga, problemske slikovnice pomažu u rješavanju manjih problema jer slušajući i gledajući situacije u kojima su imaginarni junaci uspjeli prebroditi životne probleme, djeca uče kako se nositi s vlastitim problemima.

Realizacijom projekta, protekle 2016. godine ostvareno je 10.247 volonterskih sati, oko 1000 djece s manje straha iščekivalo je ishode liječenja i u manjoj mjeri doživljavalo negativna raspoloženja upravo zahvaljujući pričama i igrama koje su im donosili volonteri. Roditelji, medicinsko osoblje, kao i uprava bolnice podupiru tu inicijativu i svjedoče o ukupnom pozitivnom ozračju koje je taj projekt unio u bolničko okruženje.

Najveću vrijednost ovog projekta čine volonteri kojih je svake godine više od stotinu uključeno u projekt, a prošle godine taj broj je iznosio 212. Projekt je prepoznat i nagrađivan nekoliko puta što govori o njegovoj korisnosti i važnosti.

Zajedno s partnerskom udrugom  za promicanje potreba djece i mladih „Smiješak za sve“ od 2013.  projekt se provodi i u Dječjoj bolnici Srebrnjak u Zagrebu te od 2016. u KBC Sestre milosrdnice. S partnerskom udrugom „MoSt“ iz Splita projekt se provodi od siječnja 2016. na Klinici za dječje bolesti u Splitu.

Projekt se ostvaruje zahvaljujući podršci i suradnji partnerskih organizacija i suradnika: Gradske knjižnice Rijeka – Odjela Stribor i Dječjih odjela u Rijeci, Filozofskog fakulteta i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Projekt su prošle godine sufinancirali: Grad Rijeka – Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Ministarstvo zdravlja RH, a donatori su često tvrtke i građani Primorsko-goranske županije. Vrijednost navedenih projekata prepoznala je i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva te je udruga Portić, od siječnja ove godine, korisnik Institucionalne podrške na trogodišnji period.

Udruga za promicanje dobrobiti djece “Portić“ prošle je godine proslavila 10 godina djelovanja. U cijelom tom periodu Udruga se sustavno i organizirano bavi promoviranjem vrijednosti u području skrbi za dijete i poticanje ranog razvoja, jačanjem društvene svijesti i roditeljske kompetencije u području skrbi i odgoja djeteta i mladih te provođenjem programa psihosocijalne potpore.
Projekti udruge Portić osmišljeni su s ciljem povećanja kvalitete života djece, mladih i obitelji kao i s ciljem usavršavanja stručnjaka koji rade s djecom, mladima i roditeljima.