Povežite se s nama

Opatijci već nešto malo više od 20 godina imaju tiskani medij koji se financira gotovo u potpunosti iz gradskog proračuna. List “Opatija” unatoč tome je prilično odmaknut od politike, a praćen je uglavnom od strane nešto starije populacije, s obzirom na to da su mlađe generacije ipak okrenute online medijima. Njegov godišnji trošak iznosi oko pola milijuna kuna, od čega najveći dio stiže iz gradskog proračuna. Za autorski honorar aktualne urednice mjesečno se izdvaja oko 4.800 kuna bruto.

U tijeku je javni natječaj za novog urednika ili urednicu gradskog glasila koji će obnašati tu funkciju tijekom iduće dvije godine.

Od kandidata se traži da budu magistar struke ili stručni specijalist novinarstva, društvene ili humanističke struke (što odgovara visokoj stručnoj spremi sukladno prijašnjim propisima), najmanje pet godina iskustva u tiskanim medijima ili deset godina u ostalim medijima i dvije godine iskustva na uređivačkim ili sličnim poslovima. Rok za prijavu ističe početkom studenog, a kandidati ne smiju biti stranački dužnosnici.

Proteklih godina tu funkciju obnaša umirovljena novinarka Mirjana Rončević Kirigin, pomajka jednog istaknutog opatijskog političara iz redova aktualne vijećničke većine.

Spomenimo i kako je upravo na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Opatije donijeta odluka kako imenovanje urednika lista Opatije više neće vršiti gradonačelnik na prijedlog Uređivačkog savjeta, već su vijećnici tu odluku odlučili uzeti u svoje ruke.