Povežite se s nama

Pošta je napustila svoj dugogodišnji prostor na adresi Korzo 13 te su otvorili novi znatno manji ured na drugoj strani popularne šetnice na adresi Korzo 39, u sklopu zgrade Croatia osiguranja.

Iako Riječani nisu previše zadovoljni takvom promjenom, odluka uprave Hrvatske pošte je takva da se stara zgrada proda i tu povratka nema, no mnogi sad postavljaju i pitanje što će se dogoditi s poznatim mozaikom Ede Murtića koji se nalazi iza poštanskih šaltera.

Motel Trogir, udruga za suvremene umjetničke prakse iz Zagreba, zbog toga je pisala Ministarstvu kulture, odnosno njegovom Konzervatorskom odjelu u Rijeci. Želja je spasiti poznati mozaik.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti, a najavljeno je i javno prikupljanje potpisa podrške, koje su već potpisali brojni kulturnjaci.

“Poštovani/a,

od kada je prije godinu dana prodana zgrada u vlasništvu Hrvatske pošte na Korzu 13 te posljedično izmještena poslovnica pošte na drugu lokaciju, traje neizvjesnost oko buduće namjene prostora, a s time i pitanje očuvanja originalnog unutrašnjeg uređenja prizemlja zgrade koje je 1969. godine projektirao arh. Sergije Kamber i koje je, pored složenog zahvata izmjene stropne konstrukcije, uključivalo i izvedbu kompletnog mobilijara te mozaika Ede Murtića. Ugledni povjesničari umjetnosti poput Borisa Vižintina i dr. Radmile Matejčić odmah po završetku radova prepoznali su izvanrednu kulturnu vrijednost projekta uređenja centralne pošte pripisujući mu već tada spomenička svojstva kao jednog od rijetko cjelovito osmišljenih primjeraka kasnomodernističkog dizajna interijera javnih prostora i primijenjene umjetnosti velikog mjerila u Rijeci.

S obzirom na novu vlasničku strukturu te buduću trgovačko-poslovnu namjenu, neminovno je da će interijer pretrpjeti brojne preinake kako bi se prilagodio novoj funkciji, no smatramo da je važno očuvati njegov umjetnički najvrjedniji i najeksponiraniji segment – monumentalni mozaik Ede Murtića, i to na izvornoj poziciji.

Svojim site-specific aranžmanom, tj. protezanjem duž gotovo cijelog unutrašnjeg lica bivše šalter sale koja je uvjetovala izduženi format L oblika, svoja će umjetnička svojstva najbolje zadržati upravo na originalnoj lokaciji te se zalažemo za konzervatorsku zaštitu i stručnu restauraciju mozaika te njegovu prezentaciju in situ. Ovo značajno ostvarenje jednog od najpoznatijih i kritički najafirmiranijih hrvatskih umjetnika druge polovine 20. stoljeća vjerujemo da ne može i neće biti prepreka viziji novog investitora i buduće namjene zgrade te da je moguće ostvariti koegzistenciju izvornog historicističkog sloga zgrade i njenih kasnijih i relevantnih povijesni slojeva. U tom kontekstu, Murtićev mozaik vrijedi očuvati i kao memoriju generacija Riječana na jedinstveno oblikovan ambijent centralne gradske pošte kao kulturnog artefakta razdoblja intenzivne suradnje arhitekata i umjetnika na formiranju kvalitetnih i umjetnički oplemenjenih javnih prostora u ideji total designa”, poručuju iz udruge Motel Trogir.