Povežite se s nama

Osnovna škola Čavle tijekom nadolazećeg vikenda planira organizirati izlet za svoje školarce u Kumrovec, a to je riječku udrugu specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkula” potaknulo na javno reagiranje te su poslali pismo ravnateljici škole Tanji Stanković, kao i nadležnom ministarstvu, a to je pismo proslijeđeno i svim medijima u riječkoj regiji.

Njihovo pismo naslovljeno na ravnateljicu škole prenosimo vam u cijelosti:

“Nakon obavijesti i informacija koje su nam iznijeli naši prijatelji Hrvatski branitelji koji su i roditelji djece koja idu u Osnovnu školu Čavle slobodni smo Vam uputiti nekoliko pitanja u vezi organizacije izleta za 23.svibnja 2015.godine u Kumrovec.

Godišnji Plan i program rada za školsku godinu 2014/2015. Osnovne škole Čavle sadrži programe za odlazak djece na poludnevne i cjelodnodnevne školske izlete, kao i školske ekskurzija i ostale oblike odgojno – obrazovnih aktivnosti izvan škole, a sve u skladu sa Pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno – obrazovnih aktivnosti izvan škole (NN 67/14).

U slučaju ovog izleta našto su nam ukazali roditelji djece-Hrvatski branitelji to nije tako, te stoga Vas pitamo?

  1. Zašto se jednodnevni izlet u Kumrovec organizira baš u subotu, kad su se svi dosadašnji izleti organizirali u radne dane kroz tjedan ?
  2. Koji se to povijesni događaj zbio da je toliko bitan za Kumrovec da se baš na taj dan djeca dovode u pratnji nastavnika povijesti Luke Šegote ?
  3. Zašto se djecu dovodi u Kumrovec u Staro etno selo i to na dan kada se na istom prostoru organizira proslava “Dana mladosti“ i obilježavanje kulta ličnosti – za Josipa Broza Tita, gdje je glavni organizator navedene manifestacije Savez društava “Josip Broz Tito” Hrvatske ?
  4. Tko će brinuti o sigurnosti djece na tom prostoru u to vrijeme?
  5. Zašto se ide besplatno samo na ovaj izlet, kada su do sada djeca plaćala svaki izlet i tko plaćatroškove prijevoza?
  6. Na čemu se temelji i koji je okvir suradnje Vaše škole i UABA PGŽ, (Udruge antifašističkihboraca i antifašista primorsko-goranske županije) te da li surađujete i sa Udrugama iz Domovinskog rata PGŽ ?

U ime hrvatskih branitelja naših prijatelj i suboraca koji su nam izrekli svoje stavove u vezi navedenog izleta u Kumrovec, držimo da svaki roditelj ima pravo izbora i odlučivanja da li da njegovo dijete ide ili ne ide na izlet, no da bi taj izbor bio potpun ponuđena organizacija izleta mora sadržavati transparentne informacije i plan puta.

Kako smo svjedoci određenih napetosti u društvu oko povjesnih događaja od prije 70 godine i završetka drugog svjetskog rata koji su obilježili povijest Hrvatskog naroda, nedopustivim držimo i nećemo nikome dopustiti manipulaciju sa djecom i mladeži za razne osobne ili političke interese.

Roditelji i hrvatski branitelji koji su nam se obratili zajedno sa nama svjedoci su i sudionici Domovinskog rata u kojem su stvorene pozitivne vrijednosti Hrvatske države i društva za koje su mnogi stradali i poginuli pri stvaranju naše jedine domovine Hrvatske, da se danas svi možemo slobodno kretati, izražavati i odlučivati s ciljem boljitka društva i Domovine.

S obzirom da je informacija o navedenom izletu već prenešena djeci i njihovim roditeljima jer su isti dobili na potpis suglasnost za odlazak na spomenuti izlet 23.05.2015.godine držimo da biste trebali žurno odgovoriti na navedena pitanja kako nama tako i široj javnosti o okolnostima organizacije i cilju koji se postiže ovim izletom”, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik udruge Perica Prpić.