Povežite se s nama

Vijesti

Trećemajcima kasne plaće, čeka se kredit od 90 milijuna kuna

Objavljeno

na
Stanje u »3. maju«, u kojem ovaj mjesec kasne plaće, bit će tema izvanredne sjednice Nadzornog odbora riječkog brodogradilišta, sazvane za petak, potvrdio je za Novi list jučer predsjednik ovog tijela Juraj Šoljić i glavni povjerenik Sindikata metalaca.

Povećani i nepredviđeni troškovi završetka brodova potpuno su financijski »osušili« riječki škver koji je zbog toga zatražio novi kredit za obrtna sredstva u iznosu od 90 milijuna kuna i za koji je Vlada, prije desetak dana, odobrila državna jamstva.

Međutim, odobrenje kredita kod poslovne banke je proces koji iziskuje određeno vrijeme za koje se u »3. maju« ufaju da će se finalizirati do idućeg tjedna kako bi se plaće za veljaču uspjele isplatiti u ovom, tekućem mjesecu.

Zbog neisplate plaća sindikalisti su prošli tjedan pokrenuli postupak mirenja, sastanak je trebao biti održan jučer, no zbog spriječenosti direktora Edija Kučana odgođen je za sutra, u srijedu.

Osim za isplatu plaća trećemajcima, njih oko 790, sredstvima iz novog kredita riječko brodogradilište će pozatvarati preostale obveze iz ranijeg kredita koji su dobili za završetak tankera »Santiago« koji je prošli tjedan isporučen Španjolcima.

Brod od 50.000 tona nosivosti bio je ugovoren za 34 milijuna dolara, a kredit koji je »3. maj« dobio za završetak te novogradnje bio je u iznosu od 29,8 milijuna eura. No, primopredajna rata bila je umanjena za iznos penalizacije zbog kašnjenja u isporuci ovog tankera, a ukupni gubitak na ovom brodu službeno se procjenjuje na oko 4 milijuna dolara.

U svakom slučaju, razliku između onog što se na kraju dobilo za ovaj brod i kredita koji je iskorišten za završetak ovog tankera, koji se počeo graditi još krajem 2015. godine i gotovo je pune četiri godine nakon porinuća čamio na vezu u Puli, riječko brodogradilište će namiriti iz dijela novog kredita.

Nije upitno da će trećemajci dobiti svoje plaće za veljaču, pitanje je samo hoće li se to uspjeti isplatiti u tekućem mjesecu ili prvim danima travnja, ono što jako brine jest što će biti s »3. majem« nakon što se pozavršavaju poslovi na dvije preostale novogradnje, javlja Novi list.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram