Povežite se s nama

Vijesti

Trg Riječke rezolucije mogao bi biti jedan od najljepših u gradu, ali uređenje nije na vidiku

Objavljeno

na

Foto: Kanal RiTrg Riječke rezolucije još je od 1700. g. služio djeci patricija kao igralište, a na njemu je smješten Stendarac, kameni stup za zastavu koji je dao podići car Maksimilijan u spomen na vjernost grada za vrijeme mletačkog zauzeća 1508. g., i kao potvrdu političkih prava gradu. Izvorno je bio smješten pred starom gradskom vijećnicom na Koblerovom trgu, no tijekom povijesti je često mijenjao smještaj. Stup visine preko 2 metra ukrašavaju tri natpisa, iz 1509., 1515. i 1766. g. te reljef sv. Vida s modelom grada u ruci.

Mogao bi to biti jedan od najljepših trgova u srcu Rijeke, a pravi korak u tom smjeru napravljen je u ljeto 2019. godine kad je ponovno postao pješačka zona nakon što je dugi niz godina služio kao parkiralište.

No, nakon toga u protekle četiri godine nije ništa napravljeno na njegovom uređenju, iako su najave postojale. Sad je tamo tek prošarani asfalt i izblijedile parking linije.

Sudeći po odgovoru koji je Fiuman dobio iz gradske uprave, tako će, nažalost, i ostati u dogledno vrijeme.

“Trg Riječke rezolucije proteklih je godina postao mjesto koje organizatori raznih događanja rado odabiru za lokaciju svojih manifestacija pa se tako tamo organiziraju predstave, koncerti, festivali, sajamska, adventska i druga događanja.

Svaki od tih organizatora taj prostor prilagođava svojoj manifestaciji, naravno u skladu s propisima i mogućnostima.

Upravo zato što se radi o prostoru koji trenutno primarno funkcionira kao mjesto održavanja manifestacija tamo se ne postavljaju trajni elementi poput, primjerice, klupa, igrališta, dodatnog ukrasnog bilja i slično.

Iz istog razloga, u kratkoročnim planovima Grada Rijeke nije i dodatno uređenje trga, a u dugoročnim se, opet uzimajući u obzir da se radi o lokaciji za održavanje manifestacija, razmišlja u smjeru promjene podloge trga no to još nije definirano niti usklađeno s konzervatorima.

Trg se redovito održava odnosno redovno se održava čistoća javnih površina, otklanjaju nedostaci na hodnoj površini te održava bilje u vazama”, otkrili su iz Grada Rijeke za Fiuman.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže