Povežite se s nama

Sport

Tri osobe s Rujevice kazneno prijavljene zbog ustaške zastave

Objavljeno

na

Foto: Privatni album / 24 sata

Krovna europska nogometna organizacija, Uefa, pokrenula je disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog rasizma i diskriminacije na utakmici Europskih kvalifikacija između Hrvatske i Latvije koja je odigrana na stadionu HNK Rijeka.

Promatrač FARE-a podnio je izvještaj delegatu utakmice u kojem je navedeno da je u sektoru s hrvatskim navijačima primijećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istaknuo ustašku zastavu te je zbog tog incidenta Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a.

Hrvatski nogometni savez trenutno je pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija te bi nova kazna potencijalno mogla aktivirati kaznu igranja jedne domaće utakmice bez publike. Prvu iduću domaću utakmicu hrvatska reprezentacija igra 12. listopada u Osijeku.

Zaštitarska služba primijetila je krajem prvog poluvremena dvije osobe koje dižu nedozvoljenu zastavu, izdvojila ih te predala policijskim službenicima, kao i navedenu zastavu.

Hrvatski nogometni savez je odmah po prijavi Uefe uputio službeni dopis Općinskom sudu u Rijeci, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj te Ravnateljstvu policije sa zamolbom da se očituju o rezultatima kriminalističkog istraživanja i prekršajnog postupka kako bi Savez prilikom svog očitovanja mogao obavijestiti Disciplinsku komisiju Uefe o tomu kako će navedene osobe biti procesuirane i sankcionirane. Tijekom policijskog postupka, identificirana je i treća osoba koja je pomogla unijeti zastavu na stadion te je protiv sve tri osobe podnesena prekršajna prijava i pokrenut pravosudni postupak.

Uz to, Savez će obavijestiti Uefu o svim detaljima temeljite pripreme i sigurnosnim aktivnostima uoči, za vrijeme i nakon utakmice kako bi se prevenirala i spriječila sva protuzakonita ponašanja, a što je rezultiralo izvrsnom atmosferom bez ijednog nedozvoljenog povika.

HNS će poduzeti sve pravne opcije prema osobama koje su svojim namjernim i ciljanim protuzakonitim ponašanjem nanijele značajnu štetu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji te ugledu Republike Hrvatske.

“Nažalost, tri pojedinca dovoljna su da pokvare prekrasnu sliku s Rujevice gdje su naši navijači bili besprijekorni, što je vidljivo i u izvještaju delegata koji nije imao zamjerke na ponašanje navijača. Zahvaljujemo Ravnateljstvu policije na svemu što su u suradnji sa Savezom učinili u pripremi utakmice kako bi ona prošla bez incidenta, no krajnje neodgovorno, protuzakonito i sramotno ponašanje trojice pojedinaca moglo bi rezultirati značajnom štetom za našu reprezentaciju i ugled Republike Hrvatske u cijelosti.

Učinit ćemo sve u ovom postupku kako bismo uvjerili Uefu da zbog ponašanja trojice pojedinaca ne treba kazniti sve navijače i našu reprezentaciju te da će hrvatska država odgovarajuće procesuirati ovaj slučaj i poslati snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj, nezavisnoj i europskoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo. No, postoji realna mogućnost da u Osijeku bude zatvoren dio stadiona, ili čak cijeli, što bi bilo ogromno razočaranje i neprocjenjiva šteta za reprezentaciju i sve njene navijače. Zbog toga ćemo poduzeti zaista sve raspoložive pravne korake kako bi osobe odgovorne za ovaj incident materijalno i pravno odgovarale za ogromnu nanesenu štetu”, izjavio je voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta pri HNS-u, Jurica Jurjević.

Evo što kaže riječka policija

Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana (2000., 1989. i 1998.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili protupravno ponašanje opisano u članku 39. st.1. točka 5. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (NN 117/03, 71/06, 43/09, 34/11, 114/22), a za koje je zakon predviđa novčanu kaznu od 260 do 1990 eura ili kaznu zatvora u trajanju od 30 dana.

Naime, tijekom odigravanja utakmice Europskih kvalifikacija između reprezentacija Hrvatske i Latvije, u petak, 8. rujna na stadionu Rujevica u Rijeci, redarska služba uočila je (dvije) muške osobe koje se protupravno ponašaju na način da su u nekoliko navrata vidno isticali zastavu s obilježjem kojim se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti.

Redarska služba odmah je oduzela navedenu zastavu, dok su policijski službenici sa stadiona doveli dvojicu osumnjičenika u službene prostorije na kriminalističko istraživanje. Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je i trećeosumnjičeni (1998.) sudjelovao u protupravnom ponašanju te je i on naknadno doveden na kriminalističko istraživanje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policijski službenici doveli su dvojicu osumnjičenika na Općinski sud u Rijeci, kojem su protiv njih podnijeli i odgovarajuće prijave, a istom sudu naknadno je prijavljen i trećeosumnjičeni.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže