Povežite se s nama

Vijesti

U Centru za obuku u Šapjanama održana vježba spašavanja u slučaju eksplozije plina

Objavljeno

na








U Centru za obuku interventnih službi Primorsko-goranske županije u Šapjanama održana je zajednička vježba operativnih snaga iz sustava CZ PGŽ u cilju provjere usklađenosti zadaća operativnih snaga u slučaju tehničko-tehnološke nesreće.

Vježbi je prisustvovalo oko 130 sudionika iz redova stožera CZ PGŽ, Vatrogasne zajednice, Policijske uprave primorsko goranske, Društva Crvenog križa PGŽ, Hrvatske gorske službe spašavanja – stanica Rijeka i Delnice, Zavoda za hitnu medicinu PGŽ, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Područnog ureda civilne zaštite Rijeka te Specijalističke postrojbe civilne zaštite PGŽ za traganje i spašavanje iz ruševina.

U sklopu vježbe, kojoj je u funkciji zamjenika načelnika Stožera CZ prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Goran Petrc, simulirana je eksplozija plina uslijed pucanja cijevi koja je uzrokovala lančanu reakciju širenja požara unutar Centra za obuku.

Općina Matulji sazvala je Stožer CZ zbog ugrožavanja ljudskih života i materijalnih resursa te potencijalne opasnosti zagađenja okoliša. Angažirane su sve raspoložive operativne snage iz sustava CZ Općine Matulji, a kako se s raspoloživim resursima nije moglo učinkovito reagirati, zatražena je pomoć Primorsko–goranske županije. Župan Zlatko Komadina je temeljem dobivenog zahtjeva sazvao Stožer CZ PGŽ te naložio aktiviranje operativnih snaga koje su stavljene na raspolaganje koordinatoru na lokaciji.

Na lokalitetu je upravljano s intervencijama, a planirane su slijedeće aktivnosti: zatvaranje ventila na plinovodima, zatvaranje dotoka ugljikovodika, ispitivanje zraka eksplozimetrom, gašenje požara, spašavanje i zbrinjavanja unesrećenih osoba, snimanje iz zraka putem dronova , izrada šatorskog naselja, pružanje prve pomoći i prijevoz unesrećenih do bolnice, komunikacija sa Stožerom CZ PGŽ.

Planskim uvježbavanjem predstavnika operativnih snaga iz sustava CZ PGŽ nastoji se provjeriti spremnost na zajedničko djelovanje u slučaju velikih nesreća, odnosno kontinuirano podizati djelotvornost sustava civilne zaštite Primorsko – goranske županije.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.02.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa (Jelačićev trg 3) dana 02.i 04.03.2024. godine iznimno raditi od 6:30 do 13 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produljivati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže