Povežite se s nama

Policijski službenici prometne policije jučer, između 10 i 14 sati na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske proveli su preventivno-represivnu akciju usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila.

Napominjemo kako je vožnja  nepropisnom  brzinom i brzinom neprimjerenom uvjetima i dalje glavni uzrok zbog kojeg dolazi do prometnih nesreća, između kojih i onih s najtežim posljedicama. Stoga je uz podizanje razine stanja sigurnosti u prometu na cestama, cilj akcije također bio i preventivno utjecati na promjenu ponašanja sudionika u prometu, posebice mladih vozača koji kršenjem propisa o dozvoljenim brzinama kretanja i svojim neiskustvom ugrožavaju svoju, ali i sigurnost drugih sudionika u prometu.

Tijekom četiri sata trajanja akcije evidentirana su 92 prekršaja prekoračenja brzine od čega 26 u naseljenom mjestu i 66 izvan naseljenog mjesta, a svi počinitelji prekršaja upravljali su osobnim vozilima. Najviše, 17 prekršaja u naseljenom mjestu odnosi se na prekoračenje brzine za 10 do 30 km/h, dok je najviše ili 50 prekršaja prekoračenja brzine izvan naseljenog mjesta u rasponu od 10 do 30 km/h.
Tijekom akcije nije bilo prometnih nesreća s teže ozlijeđenim osobama.

Najveća brzina izmjerena je u 10.57 sati na auto cesti A6, kod vijadukta Zečeve drage u smjeru Rijeke. Riječ je o osobnom vozilu VW passat, zagrebačkih registracijskih oznaka koji se kretao brzinom od 144 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine od 110 km/h.

Osim prekršaja koji se odnose na prekoračenje brzine policijski su službenici zabilježili su još 30 prometnih prekršaja, kao što su upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, nekorištenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige te druge.
Počinitelji prekršaja sankcionirani su prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a policija i ovom prilikom apelira na sve sudionike u prometu da se dosljedno pridržavaju prometnih pravila i propisa u cilju svoje i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu.