Povežite se s nama

Mozaik

U četvrtak kreće Porto Etno festival uz hranu sa svih strana svijeta

Objavljeno

na


Još su samo četiri dana do četvrtog Porto Etno festivala, koji se od 1. do 3. listopada 2020.g. održava u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, povodom čega je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana najavna konferencija za medije.
Sve glazbene, gastro, folklorne i izložbene programe Porto Etno slagalice predstavili su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, koordinatorica programa Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i voditeljica festivala Porto Etno Jelena Tondini i glazbeni selektor festivala Zoran Majstorović.

Do sada svake godine na novoj lokaciji, Porto Etno i ove nastavlja s tom tradicijom te ovoga puta prelazi Rječinu i smješta se u i oko Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku – koncerti se održavaju u velikoj dvorani HKD-a, gastro-glazbena druženja na susjednoj terasi hotela Neboder, folklorni dio programa na trgu ispred Građevinske škole, a izložbeni u atriju HKD-a i galeriji Kortil. U slučaju kiše svi se programi sele u HKD, a gastro-glazbena druženja na terasi hotela Neboder prelaze u dvoranu do nje koja povezuje HKD i hotel.

Pozornica HKD-a ugostit će jaka imena suvremene etno scene – u četvrtak 1.10. u 19.30 sati elektro-etno atrakciju LADO Electro, a dan kasnije, u petak 2.10. u 19.30 sati princa sevdaha Božu Vreću uz Porto Etno orkestar.
Projekt LADO Electro spaja tradicijsku i elektroničku glazbu, a moćni vokali pjevača i pjevačica ansambla LADO, kao i zvukovi tradicijskih instrumenata, veličanstveno zvuče u suvremenom klupskom elektroničkom izričaju i svojom atmosferičnošću pobuđuju duboke emocije. Autori projekta Crnić i Harfman za DJ pultom pratit će izvedbu solistica i glazbenika Ansambla LADO.

Božo Vrećo u Rijeku dolazi nakon koncerta u Kölnu, a ovaj umjetnik s ogromnim vokalnim rasponom, neponovljivim glasom te jedinstvenim vizualnim identitetom istakao se među muzičkim pionirima novije generacije kao najinteresantniji i najpoznatiji interpretator i kantautor sevdaha skorijeg vremena. U HKD-u će nastupiti u suradnji s Porto Etno Orkestrom, sastavom koji je pod vodstvom Zorana Majstorovića nastao okviru ovog festivala, a čine glazbenici iz Rijeke i okolice čija su imena (i glazba) u uhu čak i površnim poznavateljima etno i jazz glazbe. 

Oba dana nakon koncerata, od 21 sat, na terasi hotela Neboder događa se još jedno zasebno, a tko želi i povezano događanje – Etno zalogajčići uz mini-koncerte. Hranu će spravljati kuhinja hotela Neboder, u suradnji i po recepturi predstavnika zemalja manjina.

U četvrtak 1.10. na meniju su Hrisi Ashta (Jordan), burek (Bosna i Hercegovina), spirala od krumpira i salsa (Mađarska) i namaz od čvaraka (Češka) te piće po izboru, uz glazbenu pratnju Če bo bo, če na na, benda inspiriranog tradicionalnim napjevima Balkana kojeg čine fenomenalni mladi glazbenici s područja Rijeke i Kvarnera i vokalistica Tena Antonija Torjanac.

U petak 2. listopada, priča je slična – etno-zalogajčići su valjušci s makom (Slovačka), mini pizze (Italija), Maliđano (Makedonija) i prženi Bake i Buljol (Trinidad i Tobago) uz piće po izboru i glazbu grupe Veja. Riječ je o folk/etno/world music bandu iz Pazina koji se uspješno poigrava s istarskom tradicionalnom muzikom i izvodi je u novim, modernim aranžmanima, koristeći se pritom raznim instrumentima iz cijelog svijeta.

Ulaznice za koncert LADO Electro u HKD-u u četvrtak su 70 kn, a 50 kn za gastro-glazbeno iskustvo na terasi hotela Neboder. Dnevnu ulaznicu koja obuhvaća oba događanja moguće je kupiti po cijeni od 100 kn.
Ulaznice za koncert Bože Vreće i Porto Etno orkestra u HKD-u u petak mogu se nabaviti po cijeni od 100 kn, a cijena za uživanje u etno-zalogajčićima iste večeri nakon koncerta je 50 kn. Dnevna ulaznica, koja obuhvaća oba događanja, košta 130 kn.
Moguće je kupiti i festivalsku ulaznicu s kojom se ulazi na sve programe u četvrtak i petak, po cijeni od 200 kn.
Pojedinačne ulaznice, dnevne pakete i festivalske ulaznice moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, zatim u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije događanja na blagajni HKD-a.

Besplatni folklorni program u subotu

Posljednji dan festivala, subota 3.10., rezervirana je za predstavnike manjinskih zajednica koje djeluju u Rijeci, kada će oni prezentirati svo bogatstvo svoje tradicije na folklorom programu na trgu ispred Građevinske škole. Za glazbenu podršku zadužen je riječki dvojac Hormonika Balkanika, DJ-duo koji svoje setove prate sa živim instrumentima, a selektira veliki spektar balkanske i gipsy glazbe. U isto vrijeme, manjinske zajednice predstavit će se i u izložbenom dijelu programa u atriju HKD-a i galeriji Kortil. Oba programa kreću u 17 sati, a Hormonika Balkanika  kreće u 19 sati. Ulaz na subotnje programe je slobodan.

Video-recepti za sve sladokusce

Kao dodatak programu i svojevrsna ostavština Porto Etno festivala, u riječkoj školi kuhanja KuHarmonija snimaju se video-recepti – u pripremi je 12 recepata kojima će sladokusci proputovati Bosnu, Sloveniju, Italiju, Trinidad i Tobago, Indiju, Jordan, Makedoniju…, a objavljivat će se kroz rujan i listopad na Facebook stranici i YouTube kanalu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, gdje su već dostupna dva recepta (Burek – BiH i prženi Bake i Buljol – Tinidad i Tobago).

Porto Etno organizira HKD na Sušaku u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a festival i u budućnosti ostaje pod paskom HKD-a. Voditelj glazbenog programa je glazbenik multiinstrumentalist Zoran Majstorović, gastro-partneri su Jadran hoteli – Hotel Neboder i KuHarmonija, a u programu sudjeluju: Expats Rijeka: Jordan, Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indija, Filipini i Sjedinjene Američke Države, Udruga mladih Roma Rijeka Romska budućnost, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta – Pododbor Rijeka, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u, Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Albanaca PGŽ, Zajednica Albanaca otoka Krka, Makedonsko kulturno društvo Ilinden, Zajednica Talijana Rijeka, Češka Beseda Rijeka, Slovenski dom – KPD Bazovica, Udruga zajednica naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica, Kulturno umjetničko društvo SEVDAH, Društvo Rusina i Ukrajinaca Kaljina Rijeka.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. 

Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice, koje je obvezno u zatvorenom prostoru.

PROGRAM / ULAZNICE:

1.10. LADO Electro / HKD na Sušaku / u 19:30 sati – 70 kn

Etno zalogajčići + Če bo bo, če na na. / terasa hotela Neboder / u 21:00 sat – 50 kn

/ Hrisi Ashta (Jordan)
/ Burek (Bosna i Hercegovina)
/ Spirala od krumpira + salsa (Mađarska)
/ Namaz od čvaraka (Češka)
+ čaša vina ili mineralne vode

dnevna ulaznica za oba programa – 100 kn

2.10. Božo Vrećo / Porto Etno Orkestar / HKD na Sušaku / u 19:30 sati – 100 kn

Etno zalogajčići + Veja / terasa hotela Neboder / u 21:00 sat – 50 kn

/ Valjušci s makom (Slovačka)
/ Mini pizze (Italija)
/ Maliđano (Makedonija)
/ Prženi Baki i Buljol (Trinidad i Tobago)
+ čaša vina ili mineralne vode

dnevna ulaznica za oba programa – 130 kn

3.10. Folklorni program / trg ispred Građevinske škole / u 17:00 sati

Izložbeni program / atrij HKD-a i Galerija Kortil / u 17:00 sati

Hormonika Balkanika / trg ispred Građevinske škole / u 19:00 sati

ulaz slobodan

Festivalska ulaznica – 200 kn

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram