Povežite se s nama

Vijesti

U četvrtak u Rijeci besplatno i anonimno testiranje bez uputnice na HIV i hepatitise

Objavljeno

na
U utorak, 21. studenog 2023. godine održana je konferencija za medije povodom Europskog tjedna testiranja s ciljem podizanja svjesnosti o potrebi testiranja na spolno i krvlju prenosivih  bolesti. Iako je Hrvatska zemlja s niskom incidencijom i prevalencijom HIV-a i hepatitis infekcija, rano otkrivanje zaraze ključno je za uspješno liječenje. HIV infekcija danas se može smatrati kroničnom bolešću s kojom je, uz doživotnu antiretrovirusnu terapiju, moguće voditi kvalitetan život.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s Iskorakom i Udrugom Lori svakoga dana u njihovim prostorima organizira besplatna i anonimna testiranja od 17:00-19:00 sati.

„U Primorsko-goranskoj županiji od 2007. – 2023. godini zabilježeno je 45 HIV pozitivnih osoba. Većina detektiranih slučajeva zaražena je spolno prenosivim putem, intravenskim injektiranjem droga te u manjem broju slučajeva prijenosom s majke na dijete“. – izjavila je epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Andrea Petaros Šuran, dr.med.

Udruga Hepatos, kao i svake godine, organizira testiranja na HIV i hepatitise pa će se 23. studenog, od 13:00-15:00 sati u prostorima Udruge Hepatos svi zainteresirani građani moći  besplatno i anonimno testirati, bez uputnice.

„Osim testiranja za građane, organizirat ćemo i dvije terenske akcije u sklopu kojih ćemo provesti testiranje zatvorenika u riječkom zatvoru, a testiranja za građane provest će se i u NZZJZ PGŽ – ispostavi Rab te u specijalnoj bolnici Insula za sve zainteresirane korisnike bolnice“ – izjavila je predsjednica Udruge Hepatos Aleksandra Marković.

Uoči obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a Udruga Hepatos provest će i javnozdravstvenu akciju „Đir po Starom gradu“ u sklopu kojeg će posjetiti mjesta okupljanja mladih te dijeliti promotivno-edukativni materijali i besplatni prezerativi.

U suradnji s Klubom mladih Rijeka organizirat će se i kviz znanja o HIV-u sa zanimljivim nagradama za pobjednike.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže