Povežite se s nama

U ppatijskom KTC-u Gervais održat će se u nedjelju, 11. lipnja u 21 sat „Spiritual Market“, koncertna promocija autorskog albuma Vedrana Ružića i projekcija art filma Johna Karduma i Ire Tomić.

Spiritual Market novi je, Porinom nagrađen, autorski jazz album mladog glazbenika i slikara Vedrana Ružića u izdanju Croatia Recordsa. Glavna mu je misija spajanje različitih umjetnosti pa tako za sebe kaže da dok slika vidi glazbu, a dok svira čuje boje. Glazbi i slikarstvu odlučio je pridružiti i fotografiju te filmsku umjetnost, a kao rezultat nastao je projekt ‘Spiritual Market’ inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na Dalekom istoku.

Najprije je nastao jazz album koji kombinacijom prizvuka Istre i Dalekog istoka, prati Polov put od Venecije do Kine. Album objedinjuje pet autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. Uz Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege s konzervatorija u Klagenfurtu – Adriano Bernobić na bubnjevima i Pavle Miljenović na gitari, dok je tri je skladbe gostovao Mario Biočić na saksofonu.

Nakon objave albuma uslijedio je drugi dio projekta, snimanje filma u trajanju cijelog albuma, koji su režirali i zajedno s Vedranom osmislili John Kardum i Ira Tomić, zaslužni i za Vedranov video s prvog albuma ‘Night Speaking’.

Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti u vremenski distorziranim ulogama. Tako se uz Kineski zid, Kublaj Kana, Starca s planine, Derviša i samog Marka Pola kroz cijeli film pojavljuju motivi imigranata, granica, ratova za naftu, medijske propagande, siromaštva, zagađenja i klimatskih promjena, kao i nekih unutarnjih osvrta i borbi samih autora. Ovaj eksperimentalni film je poput jazza nastajao često improvizirano i u hodu, naglasak je stavljen na motive, koji su se naknadno spajali u zaokruženu priču. Upravo posebnost pristupa i činjenica da je film nastao na temelju glazbe, a ne obratno, čine ga jedinstvenim te ga autori nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom.

Cijena ulaznice: 30,00 kuna. Ulaznice možete kupiti u Opatiji u uredu na adresi M. Tita 101 (Utorak – nedjelja, 9:00 – 11:00 i 17:00 – 20:00; ponedjeljkom zatvoreno), u Rijeci u Dallas Music shopu i u caffe baru Nad urom u Robnoj kući Korzo, te online na www.mojekarte.hr. Na dan izvedbe, blagajna se otvara sat vremena prije početka programa na mjestu izvedbe.