Povežite se s nama
U ponedjeljak 16.05. u 18 sati u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Rijeka na lokaciji “Palača Modello” bit će predstavljena knjiga povjesničara Igora Dude “Danas kada postajem pionir. Djetinjstvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma”.

Uz predstavljanje knjige održat će se i razgovor o povijesti djetinjstva te utjecaju ideologije na odrastanje u kojem će uz Dudu sudjelovati povjesničari Mila Orlić s Filozofskog fakulteta u Rijeci i Damir Agičiću ime izdavača “Srednja Europa”.

Riječ je o intrigantnom znanstvenom djelu i doprinosu povijesti djetinjstva u kojem je detaljno istražen Savez pionira Jugoslavije, učinci i djelovanje te organizacije od njezina osnivanja 1942. u Bihaću do gašenja raspadom Jugoslavije. Igor Duda pripada krugu najaktivnijih i najkvalitetnijih hrvatskih istraživača socijalističkog društva pri čemu se prvenstveno bavi poviješću dokolice i slobodnog vremena rezultat čega su knjige “U potrazi za blagostanjem: o povijesti dokolice i potrošačkog društva u Hrvatskoj 1950-ih i 1960-ih”, “Pronađeno blagostanje: svakodnevni život i potrošačka kultura u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih” te angažman u izdanjima poput “Sunčana strana Jugoslavije : povijest turizma u socijalizmu”.

Kako su doista nastali pioniri? Koje su bile njihove temeljne vrijednosti? Što su pioniri značili za odrastanje i djetinjstvo? Sve to će nam otkriti Igor Duda na predstavljanju svoje knjige i istraživanja.