Povežite se s nama

Mozaik

U HKD-u krajem mjeseca popularna predstava “Posljednja Freduova seansa”

Objavljeno

na
U riječki HKD 27. listopada u 20 sati ponovno dolazi jedna od najintrigantnijih i najizvođenijih predstava u Hrvatskoj posljednjih desetak godina „Posljednja Freduova seansa“.

Ovaj, danas više nego aktualan, napet filozofski triler odvija se 1. rujna 1939. godine na dan kada Velika Britanija objavljuje rat Njemačkoj.

Dok Europa tone u kaos 2. svjetskog rata, mi svjedočimo intrigantnom susretu oca psihoanalize, Sigmunda Freuda, zakletog ateista i pisca „Kronika iz Narnija“ C. S. Lewisa, gorljivog vjernika.

U neminovnom srazu dvaju svjetonazora ova dva velika uma, čije je mišljenje uvelike oblikovalo današnji svijet, sukobljavaju se oko pitanja „Postoji li Bog?“.

Tijekom dinamične i gorljive potrage za smislom, imamo priliku zaviriti i u njihove osobne životne priče koje su ishodišta njihovih uvjerenja, ali i dvojbi.

Ova drama, bogata promišljanjima o čovjeku i njegovoj prirodi, postavlja nam kompleksna pitanja o našoj civilizaciji koja se nalazi pred još jednom prekretnicom kao i o vječnoj potrebi čovjeka da objasni svijet i pronađe smisao.

Posljednja Freudova seansa u produkciji Kazališta Planet Art doživjela je više od 100 izvedbi, a Marko Torjanac i Franjo Dijak su za uloge Freuda i Lewisa osvojili brojne nagrade.

Drama Posljednja Freudova seansa dobila je 2009. godine prestižnu njujoršku nagradu Off Broadway Alliance.

Iz kritika:

Bezvremenski tekst i parada glumačkog umijeća. Marko Torjanac opet nam je na hrvatske pozornice postavio odlično, bezvremensko djelo.
Večernji list

U stalnom verbalnom nadmetanju i međusobnoj suigri moćan, a nježan Marko Torjanac kao dosljedan Freud izgubljenih iluzija i Franjo Dijak kao nježan a moćan oksfordski profesor s osobnom tajnom publici nude pravi redateljski i glumački užitak.
Kazalište.hr

Franjo Dijak je u potpunosti ušao u ulogu mladog strastvenog pisca dok Torjanac, uz realistično portretiranje Freudova zdravstvenog stanja, briljira u ironičnim komentarima na račun mladog Lewisa. U predstavi je najvažnija upravo njihova zajednička energija.
Ziher.hr

Iza naizgled jednostavne rasprave skriva se precizan režijski i dramaturški mehanizam. Tu se ne radi o pukom prepucavanju oko postojanju Boga, već o smirenoj i kulturnoj raspravi dvojice intelektualaca protkanoj humorom, raspravi kakva nedostaje u našem društvu. Odlični glumci u redateljski fino vođenom duelu. Ja bih predstavu najradije i treći put gledala.
Bitno.net

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.02.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa (Jelačićev trg 3) dana 02.i 04.03.2024. godine iznimno raditi od 6:30 do 13 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produljivati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže