Povežite se s nama

Vijesti

U Hrvatskoj od gripe godišnje umre oko 500 ljudi, a bolesno bude 60-ak tisuća ljudi

Objavljeno

na
Hrvatski zavod za javno zdravstvo sve do početka ožujka imao je praksu jednom tjedno objavljivati izvještaj o stanju sezone gripe u Hrvatskoj, no posljednji koji su objavili bio je 08. ožujka i od tada nema novih izvještaja. Do tog dana u Hrvatskoj je gripom bilo zaraženo u sezoni 2019/2020 ukupno 55 tisuća ljudi.

Prošle godine izvještaji su se redovno objavljivali, pa je tako u izvještaju od 14. travnja 2019. godine navedeno da se bliži skori završetak gripe s obzirom na to da su u prethodnom tjednu registrirana tek 63 nova slučaja zaraze gripom, dok je ukupan broj bolesniih porastao na 61 tisuću ljudi.

To je posljednji izvještaj iz 2019. godine u kojem HZJZ navodi i podatke o smrtnosti od gripe.

“Ove sezone bilježi se veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija u uspredbi s prethodnim sezonama, pa je tako do sada dojavljeno 117 smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih. Navedeni podaci upućuju na tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen”, objavio je HZJZ.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram