Povežite se s nama

Vijesti

U kasnorimske obrambene zidine u PGŽ i regiji uloženo 1,8 milijuna eura

Objavljeno

naU Prirodoslovnom muzeju Rijeka održana je završna konferencija Claustra+, valorizacija kasnorimskih obrambenih zidina koje sežu od riječkog Principija do slovenske Ajdovščine, na kojoj su predstavljeni rezultati ovog 1,8 milijuna eura vrijednog, trogodišnjeg prekograničnog projekta.

Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium luliarum” ili akronimom “Claustra+” primjer je kako zaboravljena kulturna baština i priroda koja ju okružuje može biti predstavljena kroz aktivni turizam. Na području Hrvatske točke Claustre su: Principij u Rijeci, Solin iznad Kostrene, Jelenje, Studena, Pasjak i Prezid – Babno Polje. U Sloveniji su to Benete – Taboršč – Novi Pot, Selo pri Robu, Gradišće pri Robu, Rakitna, Pokojišće, Ajdovski zid, Brst pri Martinj Hribu, Lanišće, Hrušica, Ajdovščina i Zarakovec.
Na predstavljanju projekta sudjelovali su  primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, pročelnica županijskog odjela za kulturu Sonja Šišić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikolina Radić Štivić , ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina i predstavnica TZ Kvarnera Valnea Ivašić.

Tom prilikom župan Zlatko Komadina istaknuo je kako je posebnost ovog projekta činjenica da su na njemu sudjelovala dva županijska muzeja, Javna ustanova Priroda i Turistička zajednica Županije, što je jedan od rijetkih kvalitetnih primjera da se kvalitetno očuvanje i zaštita posebnosti našeg kraja na adekvatan način ponudi i kao turistički proizvod.
„Zbog znanosti, povijesti i kulture, dobro je znati, tko smo i što smo bili na ovim prostorima kroz povijest i kako se kretala civilizacijska priča. Pohvaljujem suradnju dva muzeja koji su obradili povijesnu priču samih bedema i prirodni dio priče koji prikazuje što se tada uzgajalo na tom području.  Takva suradnja nas i svrstava kao najbolju županiju po broju prekogranične suradnje“, rekao je Komadina.

U okviru projekta Claustra + u Prirodoslovnom muzeju Rijeka postavljena je izložba  »Biljni svijet s obje stane zida“  koja ostaje otvorena do 1. ožujka.

Već u rimsko vrijeme pojedine su biljne vrste bile ugrožene ili su potpuno izumrle zbog prekomjernog iskopavanja ili branja. Danas većinu biljaka na području obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum ne ugrožava pretjerano skupljanje, već promjene do kojih dolazi zbog napuštanja tradicionalnog i održivog načina upravljanja prostorom. Na izložbi „Biljni svijet s obje strane zida“ posjetitelji imaju priliku  upoznati biljke kojima su Rimljani i Iliri pripisivali natprirodna svojstva, iako su ih prvenstveno upotrebljavali za prehranu, odijevanje, ukrašavanje, liječenje ili trovanje. Izložba pomaže i u lakšem prepoznavanju biljaka u prirodi.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram