Povežite se s nama

Vijesti

U Kastvu predstavljen projekt “Hajde reci što 2“

Objavljeno

na
U Kastvu je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt Hajde reci što 2, financiran sredstvima Europske unije kroz Erasmus+ program, kojeg provodi Grad Kastav u suradnji s udrugom Delta i Savjetom mladih Grada Kastva.

Renato Stanković iz gradskog Odsjeka za razvoj i fondove Europske unije istaknuo je da je gradska uprava iznimno ponosna što ćemo imati prilike provoditi ovaj projekt. ”Jedan od ciljeva projekta je izrada Lokalnog programa za mlade, što će Gradu Kastvu omogućiti da fokusira svoje politike i svoje djelovanje usmjereno prema mladima. U procesu izrade tog dokumenta, koji će biti participativnog karaktera, očekujemo da će se i značajan broj mladih u našoj zajednici motivirati za daljnje uključivanje u gospodarske, političke i društvene procese”, pojasnio je Stanković.

”Dodatno, projektne aktivnosti dizajnirane su tako da detektiraju specifične probleme mladih i predstavnika mladih na području Grada Kastva, što uključuje Savjet mladih Grada Kastva i Vijeće učenika Osnovne škole Milan Brozović Kastav, tako da će rezultirajući Lokalni program za mlade, ali i posljedična senzibilizacija predstavnika vlasti i gradske uprave, značajno doprinijeti rješavanju navedenih i detektiranih problema. Provedbom projekta pozitivno ćemo utjecati na osnaživanje predstavnika mladih, percepciju njihovog rada, ali i sam operativni rad tih tijela”, dodao je Stanković.

Martina Voštić iz gradskog Odsjeka za razvoj i fondove Europske unije podsjetila je da Grad Kastav uspješno provodi projekte financirane sredstvima Europske unije kroz različite programe. ”Za početak, ovaj projekt predstavlja nastavak projekta Hajde reci što, koji se provodio tijekom 2020. i 2021. godine. Također, Grad Kastav je provodio i projekt Mreža klubova mladih poduzetnika inovatora. Projekt se provodio od 2021. do 2023. godine, u njemu je sudjelovalo više od 200 mladih osoba koje su imale priliku učiti raditi na novim tehnologijama i uz pomoć mentora razvijati inovacije, a opremljena su i 4 kluba mladih inovatora, od kojih 1 u Kastvu. Danas se u našem inovacijskom laboratoriju inoLAB provode programi lokalnih udruga koje nastavljaju obrazovati mlade inovatore”, istaknula je Voštić.

”Nadalje, naš poduzetnički inkubator KASPI rezultat je projekta Kastav Smart Start. Danas u KASPI-ju provodimo programe koji omogućavaju mladima da svoje ideje pretvore u poslovne planove, odnosno da postanu start-up poduzetnici, pri čemu im Grad Kastav daje značajnu podršku u vidu besplatnog korištenja prostora, pristupa edukaciji, mentorima i drugim poduzetnicima. Dakle, Gradska uprava u svojem djelovanju itekako brine o mladima, i to ne samo kroz programe stipendiranja ili kroz navedene aktivnosti, već i kroz razne planirane aktivnosti koje nas očekuju u sklopu projekta Hajde reci što 2”, dodala je Voštić.

Sara Sušanj iz udruge Delta predstavila je detalje projektnih aktivnosti. ”Projekt ćemo provoditi do travnja 2025. godine, a ukupna vrijednost projekta je 20.160,00 EUR. U 16 mjeseci, isplanirali smo osam aktivnosti u kojima će sudjelovati više od 100 sudionika: Kava s gradonačelnikom – Hajde reci što (ti smeta), Trening za članove i članice Savjeta mladih Grada Kastva, Trening za Vijeće učenika i učenica OŠ Milan Brozović Kastav, Studijska putovanja u Pazin i Karlovac, Strukturirani dijalog – Hajde reci što (želiš), i Radni sastanci s gradskom upravom, a sve će završiti javnim događanjem Hajde reci što (dalje). U sklopu izrade Programa za mlade, provodit ćemo i istraživanje potreba mladih”, pojasnila je Sušanj.

”S provedbom aktivnosti započinjemo već idući tjedan na Kavi s gradonačelnikom. To je prilika da mladi porazgovaraju o važnim temama s ključnim osobama gradske vlasti i kažu što bi trebalo mijenjati u Kastvu. Osim toga, saznat će što točno radi gradonačelnik i kako izgleda njegov prosječni dan, te što ima u planu napraviti za mlade u Kastvu u 2024. godini. Nakon toga će se u grupama detaljnije razgovarati o informiranju i uključivanju u zajednicu, samozapošljavanju mladih, te kulturi i slobodnom vremenu. Dakle, pozivamo sve mlade da nam se pridruže u četvrtak, 29. veljače od 10 sati u Kastav pubu. Za sudjelovanje se potrebno prijaviti, a više informacija može se dobiti na stranicama Grada Kastva”, dodala je Sušanj.

Filip Konić, tajnik Savjeta mladih Grada Kastva, naglasio je značaj ovog projekta za to predstavničko tijelo. ”Savjet mladih Grada Kastva kontinuirano zagovara politike prema mladima, te organizira aktivnosti za mlade. Međutim, za ozbiljniji napredak nedostajao nam je jedan takav strateški dokument kao što je Lokalni program za mlade, stoga smo u programskim ciljevima i naveli donošenje takvog dokumenta. Lokalni program za mlade će dati značajan doprinos našem radu, ali i kvaliteti života mladih u Kastvu. Iznimno nam je drago da ćemo imati prilike sudjelovati u ovom europskom projektu”, zaključio je Konić.

Za kraj, Stanković je pozvao još jednom sve mlade da se priključe projektu, te da prate najave i vijesti na službenim stranicama te na društvenim mrežama.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže