Povežite se s nama

Vijesti

Obilježen Dan palčića i najavljena nova ambulanta u KBC-u Rijeka

Objavljeno

na
Povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece 17. studenoga, na Odjelu intenzivnog liječenja novorođenčadi Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka 17. studenoga ugostili smo naše male-velike ljude, (bivše) prematuruse i njihove roditelje, kao i roditelje prijevremeno rođene djece koja se trenutno nalaze u našoj Klinici. Tim povodom predstojnica Klinike za pedijatriju prof. dr. Iva Bilić Čače najavila je da je Klinika za pedijatriju u postupku  osnivanja Ambulante za praćenje prijevremeno rođene novorođenčadi koja će omogućiti dugoročan kontinuitet skrbi svakom prijevremeno rođenom novorođenčetu.

„Zajednički cilj pedijatara neonatologa i roditelja je pomoći nezrelom novorođenčetu prevladati izazove prijevremenog dolaska na svijet i osigurati maksimalnu kvalitetu života“ – poručila je predstojnica Klinike.

Druženju malih i velikih palčića, njihovih roditelja i pedijatara pridružio se i ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić koji je naglasio da će otvaranje nove Ambulante za praćenjeprijevremeno rođene novorođenčadi biti još jedan iskorak ove ustanove u cilju podizanja standarda medicinske skrbi. Ravnatelj Ružić je pritom podsjetio da je Klinika za pedijatriju u prethodnom razdoblju već napravila značajne iskorake koji olakšavaju liječenja najmlađih pacijenata poput pravodobnog otvaranja multidisciplinarne ambulante za praćenje simptoma postcovida. „Nastavit ćemo izlaziti ususret roditeljima i djeci obogaćivanjem medicinskih usluga i nakon željno očekivanog preseljenja u prostore Nove bolnice za ženu i dijete na Sušaku“ – poručio je ravnatelj KBC-a Rijeka.

Smrtnost prijevremeno rođene novorođenčadi u svijetu je još uvijek visoka. Prema literaturi, stopa preživljavanja prijevremeno rođenog novorođenčeta u dobi od 24 tjedna je između 60 i 70 posto,  rođenog u 28. tjednu trudnoće je između 80 i 90 posto, dok prijevremeno rođeno novorođenče rođeno u 32. tjednu trudnoće ima šanse za preživljavanje od 95 posto. Stopa preživljavanja prijevremeno rođene novorođenčadi u KBC-u Rijeka je visoka, s ukupnim ranim neonatalnim mortalitetom za 2021. godinu od 0,8 promila.

Međunarodni dan prijevremeno rođene djece prvi put je obilježen 17. studenog 2011. i posvećen je prijevremeno rođenoj djeci, njihovim roditeljima i zdravstvenim radnicima koji o njima skrbe.

U Hrvatskoj je u veljači 2010. godine, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unaprjeđenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, osnovana udruga ˝Palčići˝ te je u Hrvatskoj palčić sinonim za prijevremeno rođeno novorođenče.

Prijevremeno rođeno novorođenče (nedoneseno novorođenče, prematurus) je novorođenče koje je nošeno manje od punih 37 tjedana gestacije (manje od 259 dana računajući od prvog dana posljednje menstruacije). Zbog boljeg praćenja morbiditeta i mortaliteta prijevremeno rođenog novorođenčeta s obzirom na gestacijsku dob razlikuju se četiri skupine nedonoščadi – to su ekstremno prijevremeno rođena novorođenčad koja je rođena prije 28. tjedna trudnoće, vrlo prijevremeno rođena novorođenčad koja je rođena od početka 28. do kraja 31. tjedna trudnoće, umjereno prijevremeno rođena novorođenčad, rođena od početka 32. do kraja 33. tjedna trudnoće te kasno prijevremeno ro­đena novorođenčad, rođena od početka 34. do kraja 36. tjedna trudnoće. Uz gestacijsku dob, u razmatranju zre­losti nedonoščeta važna je i vrijednost rod­ne mase, te se novorođenčad dijeli na onu niske – manje od 2500 grama, vrlo niske – manje od 1500 grama te ekstremno niske – manje od 1000 grama rodne mase.

Svake godine, oko 15 milijuna djece, tj. svako deseto dijete rodi se prijevremeno. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 novorođenčadi, odnosno oko 6 % živorođenih, ali je važno napomenuti da je taj udio u zadnjih nekoliko godina u neprekidnom porastu.

U 2021. godini u Republici Hrvatskoj rođeno je 36641 živorođeno dijete (porast 1,8 % – 663 djeteta više nego u 2020.), a od toga u županijama za koje skrbi Odjel za intenzivno liječenje novorođenčadi KBC-a Rijeka 4206-ero djece (Primorsko-goranska županija 2154, Istarska županija 1657, Ličko-senjska županija 395). Prijevremeno je rođeno 5,46 %, odnosno 130-ero prijevremeno rođene novorođenčadi.

Prijevremeno rođeno novorođenče zahtijeva pojačanu bolničku i izvanbolničku skrb jer zbog nezrelosti ima veći rizik razvoja različitih komplikacija koje rezultiraju povećanim mortalitetom, ali i morbiditetom. Osobito je ugrožena novorođenčad s gestacijskom dobi manjom od 32 tjedna i porođajnom težinom manjom od 1500 g. Komplikacije prematuriteta dije­le se na kratkoročne – koje nastaju za vrijeme novorođenačkog razdoblja i dugoročne – koje se mogu javiti i kasnije, a često nedonoščad prate ci­jelog života. Stoga je u skrbi za prijevremeno rođeno novorođenče uključen veliki broj liječnika i medicinskih sestara, fizioterapeuta, psihologa, defektologa, pedagoga.

U prvim danima postnatalnog života najvažniju ulogu imaju pedijatri neonatolozi i neonatološke medicinske sestre. Iz tih je razloga od posebne važnosti da se rađanje djece izrazito niske i vrlo niske porodne težine odvija u rodilištima koja imaju potrebnu opremu te da se opskrba i liječenje prematurusa pruža od subspecijalista neonatologa i drugog posebno educiranog osoblja u jedinicama intenzivnog liječenja novorođenčadi. Naime, i uz postojeću najsuvremeniju opremu, a bez posebno educiranog osoblja, nije moguće postići značajniji napredak u preživljavanju djece lakše od 1500 grama.

Naš je zajednički cilj pomoći nezrelom novorođenčetu prevladati izazove prijevremenog dolaska na svijet i osigurati maksimalnu kvalitetu života. U tome nam pomažu i njihovi roditelji koji su od prvih trenutaka prisutni uz svoje dijete i koji, zajedno s cjelokupnim osobljem Klinike, čine tim koji ima jedan cilj – cjelovitost psihofizičkog dobra našeg nedonoščeta. U tu svrhu Klinika za pedijatriju u postupku je osnivanja ambulante za praćenje prijevremeno rođene novorođenčadi koja će omogućiti dugoročan kontinuitet skrbi svakom prijevremeno rođenom novorođenčetu.

Svjetski dan prijevremeno rođene novorođenčadi – 17. studenoga 2022. na Odjelu intenzivnog liječenja novorođenčadi Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka obilježit će se druženjem s palčićima – bivšim malim pacijentima i njihovim roditeljima.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

25.01.2023.
Od četvrtka, 26. siječnja 2023. godine bit će zatvoren istočni ulaz / izlaz na parkiralište Delta zbog radova na uvođenju novog sustava naplate. Previđeno trajanje radova je minimalno 7 dana, ovisno o vremenskim prilikama.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram