Povežite se s nama

Vijesti

U KBC-u Rijeka promoviran obrazovni crtani film “Otvori oči” za senzibilizaciju o važnosti naših očiju

Objavljeno

na




Humanitarna Udruga „…i djeci s ljubavlju” iz Rijeke pokrenula je 2017. godine nacionalni projekt „Želimo vježbati vid” koji pomaže ostvarenju ciljeva iz Nacionalnog kurikuluma za predškolski i rani odgoj.

Udruga provodi kampanju prema projektu Internacionalne agencije za prevenciju vida IAPB Onlus. Projekt se provodi od 2005. godine do danas u talijanskim školama i vrtićima, a do 2017. godine sudjelovalo je pola milijuna djece u 1.438 škola.

Cilj je projekta prikupljanje sredstava za nabavku opreme asistivnom tehnologijom za vježbanje vida, informiranje, senzibiliziranje i edukaciju javnosti o problemima osoba s poteškoćama vida i slabovidnih osoba.

U ostvarenju ciljeva udruga je pokrenula kampanju i edukaciju građana u suradnji s institucijama i srodnim udrugama u RH, koja uključuje izradu i prodaju kalendara „Želimo vježbati vid“, humanitarne događaje: prigodne štandove i donatorske večeri „Želimo vježbati vid”, izradu edukativnih letaka, bookmarkera, brošura, izradu CD-a, prikupljanje čepova u svrhu nabavke opreme, himnu projekta „Želimo vježbati vid” i edukativni crtani film „Otvori oči“, čija promocija kreće u školama i vrtićima.

Cilj promocije obrazovnog crtanog filma “Otvori oči” jest senzibilizacija o važnosti naših očiju putem šaljivog crtanog filma. „Otvori oči“ namijenjen je djeci predškolske dobi, djeci od 1. do 4. razreda osnovnih škola, odgajateljima i roditeljima.

Ova potpuno besplatna inicijativa namijenjena je djeci u vrtićima i školama kako bi roditelji i djeca zajedno pogledali crtani film i dobrovoljno odgovorili na pitanja koja mogu preuzeti putem web-stranice udruge … i djeci s ljubavlju. Tako se prikupljaju podatci o djeci s teškoćama vida kako bi se što bolje provodila rehabilitacija vida u PGŽ-u.

Škole i vrtići uključuju se u promociju  filma na način da se odazovu u što većem broj i da informiraju roditelje o crtanom filmu “Otvori oči”. Na stranicama udruge https://www.djecisljubavlju.hr/otvori-oci preuzma se Upitnik za obitelj koji roditelji ispunjavaju te podatke šalju na mail adresu udruge: idjecisljubavlju@gmail.com.

Nacionalni projekt “Želimo vježbati vid” pod pokroviteljstvom je predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, uz podršku Ministarstva zdravstva, KBC-a Rijeka, IAPB Onlusa Italia, HGK, Saveza slijepih PGŽ-a, Udruge slijepih Istarske županije, Hrvatske udruge slabovidnih “Vidim”, Sport studia Prime Osijek, Udruge Diamante classic, Per un mondo migliore, Udruge invalida grada Crikvenice, Udruge Leptirići, Start fun doo, Enter-internet i mnogih drugih.

Crtani film realiziran je uz sufinanciranje Primorsko-goranske županije i udruge … i djeci s ljubavlju, a promocija je potpomognuta podrškom KBC-a Rijeka.

Prema podatcima HZZJZ-a, u Hrvatskoj su na dan 20. srpnja 2017. registrirana 1.163 slijepa i visokoslabovidna djeteta u dobi od 0 do 19 godina i 16.210 slijepih i visokoslabovidnih osoba starijih od 19 godina. U RH se prati broj osoba s oštećenjem vida, ali samo kod onih kod kojih postoji invaliditet temeljem tog oštećenja. U osnovnim školama PGŽ-a za školsku godinu 2016./2017. za 10-ero djece utvrđeno je samo oštećenje vida, a za tri učenika oštećenje vida u kombinaciji s drugim teškoćama. U srednjim školama PGŽ-a evidentirana su četiri učenika s oštećenjem vida.

Film „Otvori oči“ jednostavan je vodič za brigu o zdravlju očiju naše djece, koje je vrlo važno pa filmom promičemo kampanju u školama i vrtićima u PGŽ-u i RH koja se temelji na osvještavanju i prevenciji poremećaja vida. Vid je vrlo delikatno osjetilo pa je prevencija važna već od najranije dobi, a dobro poznavanje problema i jednostavni praktični savjeti pomoći će djeci i obitelji održavati dobru vizualnu higijenu, ističe se u priopćenju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže