Povežite se s namaPrije mjesec i pol u riječkom KBC-u napravljena je prva operacija ugradnje želučanog pacemejkera. Ugrađeni su dvjema pacijenticama koje godinama boluju od dijabetesa.

Već par dana nakon operacije, pacijentice su osjetile promjene na bolje. Kažu kako im se život napokon vratio u normalu. Prije mjesec i pol dana Jelena nije ni sanjala da će mučnine i bolovi koje je imala zbog posljedica dijabetesa postati stvar prošlosti.

‘Inače sam na i dijalizi, a imam i dijabetsku gastroparezu. To ja kada vam želudac ne funkcionira. Znači, pojedem, dobijem proljev ili povratim. Ta hrana stoji u želucu. I bilo mi je jako teško’, rekla je Jelena. Tada je čula za ugradnju želučanog pacemakera, na što je odmah pristala, piše Dnevnik.hr.

‘Ne može vam biti gore. Znate, kad toliko dugo živite s tim proljevima i povraćanjem, onda se i malom tračku nade veselite’, dodala je Jelena.

Isti problemi 8 godina su mučili i Dajanu, kojoj je također ugrađen želučani pacemaker. ‘Ja sam se preporodila nakon operacije! Svi simptomi, sve tegobe su nestale i nastavila sam živjeti normalnim životom’, kazala je Dajana.

Nakon operacije, pacijentice dolaze na redovite kontrole, a pacemaker traje dok traje i baterija.

‘Nakon cirka osam godina baterija se mijenja i dalje sve funkcionira kao do sada’, napominje doc. dr. sc. Sanja Klobučar Majanović, endokrinologinja, KBC Rijeka.

Pacemaker želuca može se ugraditi onima koji ne reagiraju na uobičajene metode liječenja ovog poremećaja. Dakle, na lijekove i promjene u prehrani. Ovo je prva ovakva operacija u Hrvatskoj, ali i šire.

‘Postoji jedna baterija, odnosno jedan generator koji odašilje impulse u želudac, jer želudac sam po sebi ne može producirati te el. impulse koji normalno postoje u njemu i na taj način se želudac ne može prazniti’, rekao je doc. Marko Zelić, pročelnik Zavoda za digestivnu kirurgiju, KBC Rijeka.