Povežite se s nama

Sinoć je u KBC-u Rijeka svečano obilježena 10. godišnjica organiziranja tečajeva laparaskopske kirurgije. Međunarodni trening centar za naprednu laparoskopsku kirurgiju debelog crijeva KBC-a Rijeka, kroz koji je od početka projekta do danas prošlo oko 300 supspecijalista i specijalista kirurgije te sveučilišnih profesora iz 20-tak zemalja svijeta, pozicionirao je KBC Rijeka kao jedan od vodećih centara za digestivnu kirurgiju u široj regiji. Istaknuto je to na obilježavanju jubilarne obljetnice početka projekta trening centra.

Prvi tečaj za liječnike organiziran je 2006. godine, kada je laparoskopska kirurgija u kliničkoj medicini, posebno u regiji, bila još u počecima, a od tada je u Rijeci održano gotovo 50 tečajeva. Laparoskopska kirurgija kao minimalno invazivna tehnika odmah je dobro prihvaćena u praksi zbog smanjenja kirurških komplikacija i brzog oporavka pacijenata. Tečajevi u KBC Rijeka su od samog početka iznimno dobro posjećeni, a u 10 godina održavanja privukli su liječnike iz Rusije, Estonije, Latvije, Litve, Slovačke, Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Grčke, Cipra, Malte i Egipta.

”Iznimno smo ponosni što iz godine u godinu u trening centar privlačimo kolege iz zemalja regije jer to dokazuje da je visoka razina kvalitete i duga tradicija digestivne kirurgije u Rijeci prepoznata i izvan granica Hrvatske. U Rijeci smo još 2002. godine počeli koristiti laparoskopsku kirurgiju, a umijeće i stručnost naših liječnika u korištenju tada nove tehnologije zahvaljujući ovom trening centru iskoristili smo za pozicioniranje naše cijele bolnice u čitavoj regiji pa i šire”, izjavio je doc. dr. Marko Zelić, pročelnik Zavoda za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka.

Trening centar za naprednu laparoskopsku kirurgiju debelog crijeva KBC Rijeka jedan je od rijetkih edukativnih projekata neke zdravstvene ustanove u praksi koji već 10 godina neprekidno privlači interes liječnika za jednu kiruršku metodu. Na tečajevima trening centra u Rijeci liječnici polaznici uče o zahvatu uživo, gledajući izvođenje laparoskopskih operacija na ekranu i slušajući upute liječnika koji izvodi operaciju.