Povežite se s nama

Na inicijativu Ravnateljstva riječkog KBC-a, a uz pomoć Grada Rijeke, Rijeka plus d.o.o. i KD Autotrolej uvest će se red u prometu unutar svih lokacija na kojima djeluje riječki KBC. Parkirališta unutar KBC-a će se urediti i biti pod naplatom, a uvest će se i posebna autobusna linija između riječkog i sušačkog lokaliteta, koja će unutar kruga riječke bolnice imati tri stanice. Parkiralište unutar riječke bolnice bit će već od subote 31. listopada označeno i pod naplatom.

Sporazumom o poslovno – tehničkoj suradnji potpisanim danas u riječkom KBC-u, između Grada Rijeke, Rijeka plus d.o.o. i Komunalnog društva Autotrolej značajno će se podignuti kvaliteta usluge korisnicima Kliničkog bolničkog centra Rijeka i osigurati neometan protok vozila unutar bolničkog kruga. To se prije svega odnosi na vozila Prve pomoći i ostala interventna vozila kojima će se omogućiti neometan prilaz objektima KBC-a.

Sporazum je rezultat inicijative KBC-a, s ciljem uređenja prometa u svim lokalitetima Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Naime, praksa je pokazala da unutar KBC-a postoji velik problem s parkiranjem vozila. Analiza je pokazala da dnevno, samo kroz lokaciju bolnice u Rijeci prođe više od 2.000 vozila, a taj parking, među ostalima, koriste i građani koji rade u okolnim tvrtkama.Temeljem sklopljenog Sporazuma Rijeka plus d.o.o. će organizirati uređenje prometa i naplatu parkiranja unutar granica lokaliteta KBC Rijeka, Sušak i Kantrida. Isto tako osigurat će svakodnevnu i stalnu protočnost vozila unutar svih lokaliteta KBC-a, a osigurat će i rezervirana parkirna mjesta za vozila javnog gradskog prijevoza, odnosno minibus i taksi, zatim za vozila osoba s invaliditetom te za vozila dostave za potrebe KBC-a. Rijeka plus osigurat će i sigurnost prometovanja za vozila i pješake, održavanje parkirnog sustava i opreme i djelovanje specijalnog vozila „pauk“ koje će premještati nepropisno parkirana vozila na lokaciju za smještaj nepropisno parkiranih vozila na Brajdici.Grad Rijeka će o svom trošku, putem Rijeka promet d.d., organizirati uređivanje i održavanje prometne signalizacije unutar granica lokaliteta KBC Rijeka, Sušak i Kantrida te izdati sve neophodne suglasnosti i donijeti odgovarajuće odluke. KD Autotrolej d.o.o. će uspostaviti novu linije javnog gradskog prijevoza, pod nazivom “KBC”, koja će povezivati lokalitete KBC Rijeka i KBC Sušak, uključujući i prometovanje linije unutar tih lokaliteta. Riječ je o zelenoj liniji na kojoj će prometovati minibus vozila koja kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin te tako smanjuju svoj utjecaj na onečišćenje zraka. Linija “KBC” će prometovati svakoga dana u tjednu i to u vremenu od 7,00 sati do 20,00 sati.

Uspostava naplate parkirališta i uvođenje autobusne linije “KBC” provest će se u nekoliko faza. U prvoj fazi izvršit će se svi potrebni radovi za uspostavu parkiranja i početak naplate parkiranja na lokalitetu KBC Rijeka, što bi trebalo biti dovršeno do  31. listopada ove godine, kada je predviđeno i uvođenje u promet autobusne linije “KBC”.

Nakon toga slijede potrebni radovi za uspostavu parkiranja i početak naplate parkiranja na lokalitetu KBC Sušak, što bi trebalo biti dovršeno do početka prosinca 2015. godine. Početkom siječnja iduće godine predviđen je dovršetak svih potrebnih radova za uspostavu parkiranja i za početak naplate parkiranja na lokalitetu Kantrida.

Radno vrijeme parkirališta na svim lokalitetima KBC-a će biti, od ponedjeljka do petka od 7,00 sati do 21,00 sat, a subotom od 7,00 do 18,00 sati. Nedjeljom i ostalim neradnim danima te u vrijeme posjeta, od 16,00 do 17,00 sati, parkiralište se neće naplaćivati.
Cijena parkiranja vozila unutar svih lokaliteta KBC-a iznosit će 10 kuna po satu parkiranja, s time da se prvih 60 minuta, računajući od dolaska vozila na područje pod naplatom, pa do odlaska vozila sa područja pod naplatom, ne naplaćuje. Osobe s invaliditetom neće plaćati naknadu za parkiranje.

Treba reći i da se u neposrednoj blizini riječkog lokaliteta KBC-a nalaze parkirališta Benčić i Podpinjol gdje cijena parkiranja vozila po satu iznosi šest kuna. Djelatnici KBC-a imat će pravo na kupnju mjesečne povlaštene karte za parkiranje osobnih vozila na svim lokalitetima KBC-a, a radnici Medicinskog fakulteta u Rijeci – Zavoda za patologiju te Srednje medicinske škole u Rijeci imat će pravo na kupnju mjesečne povlaštene parkirne karte za parkiranje osobnih vozila na lokalitetu KBC Rijeka. Cijena povlaštene karte za parkiranje iznosit će 40,00 kuna mjesečno. Radnici KBC-a, Medicinskog fakulteta u Rijeci – Zavoda za patologiju te Srednje medicinske škole u Rijeci imat će pravo ulaza i izlaza u lokalitet KBC-a Rijeka putem javnog parkirališta Podpinjol. Pored navedenog, radnici Srednje medicinske škole u Rijeci imat će i pravo prolaza do lokaliteta Srednje medicinske škole u Rijeci, a dobavljači KBC-a bit će odgovarajuće evidentirani radi ulaza i izlaza u lokalitete KBC- a za potrebe dostave.

Sporazumom je definirano i da će Rijeka plus plaćati KBC-u mjesečnu naknadu za korištenje parkirališta na svim lokalitetima u iznosu koji predstavlja zbroj 10% od ukupnog iznosa svih kupljenih mjesečnih povlaštenih parkirnih karata i 15% od ukupnog iznosa naplaćenih mjesečnih komercijalnih naknada za parkiranje.

Sanacijski ravnatelj riječkog KBC-a, dr.sc. Davor Štimac pozvao je građane koji će koristiti parkiralište unutar riječkog KBC-a na razumijevanje prvih par dana, dok se sustav ne uhoda, pri čemu će građanima koji će uzimati parkirne kartice, prvih par dana pomagati djelatnici KBC-a.
Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako uvođenje naplate parkiranja i uvođenje prometovanja autobusa unutar kruga bolnice, nije pitanje komercijalnog interesa, već rješavanje prometnog kaosa koji se svakodnevno događa unutar kruga bolnice. Unutar kruga bolnice bit će postavljeni automati za plaćanje parkinga. „Ovim rješenjem uvest ćemo red u prometovanju i parkiranju unutar bolnice, a također građanima omogućiti da gradskim javnim prijevozom, bez velike muke, prema potrebi prometuju s jedne na drugu lokaciju riječkog KBC-a”, kazao je gradonačelnik. Nova linija KBC koja će prometovati između riječkog i sušačkog lokaliteta KBC-a ići će južnim tokom, preko Rive.

Grad Rijeka