Povežite se s namaJučer je održano premijerno izdanje košarkaškog turnira u kolicima za osobe s invaliditetom- “Kostrena wheelchairbasket 2017”, na kojem su se okupile četiri ekipe iz Varaždina, Koprivnice, mlada reprezentacija Slovenije te novoformirana kostrenska momčad.

Na samom otvaranju turnira “Kostrena wheelchairbasketa”, održanog u Sportskoj dvorani Kostrena, Slovenija je uvjerljivo slavila protiv domaćina s 45:4, dok je Varaždin, također prilično uvjerljivo, pobijedio Koprivnicu sa 68:27.

Susret za 3. mjesto odigrali su Košarkaški klub Kostrena i Košarkaški klub osoba s invaliditetom Koprivnica, a slavili su gosti s 27:18, dok je u napetom finalu Košarkaški klub invalida Varaždin bio bolji od mlade reprezentacije Slovenije sa 63:55.

“Prvi puta u ovoj dvorani igra se košarka u kolicima. Cilj nam je popularizacija tog sporta te da naša novooformljena momčad u sklopu programa košarke u kolicima u Kostreni, odigra svoje prve utakmice i odmjeri snage protiv iskusnijih momčadi. Nadamo se da će turnir postati tradicionalan,” rekao je Siniša Kuharić, tajnik Košarkaškog kluba Kostrena.

Košarka u kolicima jedan je od najatraktivnijih ekipnih sportova za osobe s invaliditetom. No, mogu je igrati svi. Važno je napomenuti da se petorka boduje koeficijentom, a visina koeficijenta igrača ovisi o invaliditetu. Potpuno zdrav čovjek u kolicima tako primjerice ima visok koeficijent, dok osoba s teškim invaliditetom ima nizak koeficijent.

Ukupni koeficijent koji momčad smije imati je limitiran pa se na terenu ne može naći nekoliko osoba bez invaliditeta. Momčadi su najčešće sastavljene od pojedinaca s različitim stupnjevima invaliditeta. Što se samih pravila tiče tek neznatne su razlike u odnosu na klasičnu košarku. Jedina modifikacija odnosi se na izostanak “duple lopte”.

Košarkaški klub Kostrena, osnovan je 2001. godine, a danas broji četrdesetak članova. Kako se klub bazira na školi košarke, odnosno radu s mladima, proteklih je godina omasovljen omladinski pogon pa Kostrena danas ima sve kategorije košarkaša – do mlađih kadeta do seniorske polurekreativne momčadi.

Na inicijativu nekoliko članova kluba, prije tri je mjeseca pokrenuta je škola košarke u kolicima. Osigurani su termini, uvjeti, trener i danas u klubu, nekoliko puta tjedno, trenira jedanaest igrača. Kako je Kostrena jedini klub u regiji u kojem se igra košarka u kolicima u Kostreni treniraju igrači iz naše, ali i susjednih županija.