Povežite se s nama

Vijesti

U Kostreni ove godine ostvaren odličan turistički rezultat, nastavljen je pozitivan trend

Objavljeno

naKostrena bilježi još jednu uspješnu turističku sezonu. Po završetku glavne sezone zbrajaju se statistički podaci koji još jednom dokazuju da Kostrena postaje sve atraktivnija i poželjnija turistička destinacija. U porastu je broj dolazaka, noćenja, ali i kvalitetnih smještajnih kapaciteta koji prate najnovije trendove i kao takvi su prepoznati od strane turista.

U periodu glavne turističke sezone ostvareni su iznimno dobri i pozitivni turistički rezultati, pa je tako do kraja srpnja u Kostreni boravilo 3% više turista koji su ostvarili 28% više noćenja, a do kraja kolovoza zabilježeno je 4% više dolazaka, odnosno 21% više noćenja u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine. 

Gledajući zasebno srpanj i kolovoz, opet dolazimo do povećanja u broju dolazaka i noćenja. U srpnju je tako zabilježeno 6% više dolazaka i 15% više noćenja u odnosu na prošlogodišnji srpanj. Što se tiče kolovoza, ostvareno je 5% više dolazaka i 5%  više noćenja. 

U periodu od 1.1.2019. do 30.9.2019. godine ostvareno je 12.365 dolazaka što je za 3% više nego 2018. godine, dok su noćenja također u porastu od 18% i iznose 68.927. Prosjek noćenja iznosi 5,57 po gostu za razliku od 2018. godine kada je prosjek iznosio 4,89. 

Što se tiče odnosa domaćih i stranih gostiju, daleko veći  udio imaju strani gosti, no broj domaćih gostiju nije zanemariv i on je iz godine u godinu sve veći.

Što se tiče emitivnih tržišta sa kojih dolaze strani gosti, među prvih 5 su Njemačka, Italija, Mađarska, Poljska i Austrija, kao i po broju noćenja.

Pozitivni rezultati bilježe se i posezoni, te je do kraja rujna ostvareno 3% više dolazaka i 16% više noćenja, a dobar trend nastavlja se i u listopadu. 

Hostel „Esperanto“ ostvario je 58% više dolazaka i 24% više noćenja, a Diving center Kostrena 11% više dolazaka i 59% više noćenja. 

Privatni smještaj bilježi pozitivne rezultate u broju dolazaka, te ima 8% više dolazaka, a i broj noćenja je za 22% veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U razdoblju predsezone prijavljeno je 20-ak novih privatnih iznajmljivača sa kvalitetnim smještajnim kapacitetima, te sada imamo ukupno 125 registriranih privatnih iznajmljivača. 

Radi se o velikom porastu broja novih iznajmljivača ako se u obzir uzme činjenica da je   2013. godine poslovalo 29 privatnih iznajmljivača, već 2014. godine 43 privatna iznajmljivača, dok ih danas ima 125. 

U međuvremenu je svoje kapacitete proširio i Diving center Kostrena, Kostrena je dobila i svoj hostel, a preuredio se i dio smještajnih kapaciteta Prenoćišta Lucija (planiraju se i daljnja ulaganja).

Ukupni broj kreveta svih smještajnih kapaciteta u Kostreni 2014. godine bio je 419, a u 2019. taj broj iznosi 1.090. 

Turizam u Kostreni raste i razvija se. Vjerujemo da ćemo sinergijom svih subjekata koji sudjeluju u stvaranju turističke ponude vrlo brzo dosegnuti razinu poželjnog odredišta i da će se napokon promijeniti percepcija o Kostreni kao isključivo industrijskom mjestu. Imamo puno prostora za napredak, a uz kvalitetan smještaj, goste planiramo privući cjelogodišnjom ponudom zanimljivih kulturnih, sportskih i zabavnih  sadržaja i zadovoljni smo smjerom u kojem se sve skupa razvija. 

Možemo zaključiti kako je glavna turistička sezona u Kostreni bila iznimno uspješna, a osim odličnih turističkih rezultata, obilježilo ju je i mnoštvo kvalitetnih događanja. Posezona  također bilježi pozitivne rezultate, a Turistička zajednica Općine Kostrena nastavlja s planiranim aktivnostima i pripremama za sljedeću sezonu, za koju se nadamo da će biti jednako uspješna. 

Turistička zajednica Općine Kostrena na posljednjoj sjednici Turističkog vijeća koja se održala 30. listopada 2019. donijela je Program rada i Financijski plan za 2020. godinu. Osim toga, članovima Vijeća izneseni su podaci za glavnu turističku sezonu i posezonu, Izvješće Nadzornog odbora TZO Kostrena, te su donijete odluke o izmjenama i dopunama Financijskog plana TZO Kostrena za 2019. godinu, o korištenju sredstava transfera 30% Općini Kostrena  za 2020. godinu, izboru članova Inventurne komisije, sazivanju redovne sjednice Skupštine, visini turističke pristojbe za 2021. godinu koja se prosljeđuje Županijskoj skupštini, te je iznesen prijedlog aktivnosti na izvršenju Plana i programa rada za 2019. godinu. 

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram