Povežite se s nama

Vijesti

U Kraljevici svečano otvorena rekonstrukirana pričuvna trajektna luka Črišnjeva

Objavljeno

naU povodu proslave blagdana sv. Nikole, zaštitnika Kraljevice i svih onih koji žive s morem i od mora, prigodno je zaključen važan projekt rekonstrukcije pričuvne trajektne luke Črišnjeva. 

Uz brojne prijatelje, poslovne partnere i suradnike, novoizgrađene dijelove pričuvne trajektne luke Črišnjeva s 85 novih vezova, otvorili su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić i ravnateljica Županijske lučke uprave Bakar-Kraljevica-Kostrena Dijana Mihaljević.

Završetkom rekonstrukcije, Črišnjeva je dobila 85 novih vezova od kojih je 70 komunalnih, a 15 nautičkih. Na krajnjem istočnom i krajnjem zapadnom dijelu područja luke postavljene su armirano-betonske pasarele širine 2,5 m i dužine 135 m sa zapadne te oko 130 m s istočne strane luke. Realizacija projekta provodila se tijekom 2022. i 2023. godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo još jednim uspješno realiziranim projektom na području Primorsko-goranske županije i Grada Kraljevice čime je nastavljen niz ulaganja u razvoj županijskih luka: – Ulaganja u pomorsko dobro, u izgradnju riva, luka, lukobrana,  danas su dosegla preko 300 milijuna eura najviše zahvaljujući europskim sredstvima, ali i nacionalnim sredstvima jer se svi projekti financiraju u gotovo 100 postotnom iznosu. Ovaj današnji projekt koji je zaista hvalevrijedan, financiran je iznosom od 95% posto. Moram zahvaliti Županijskoj lučkoj upravi i Primorsko-goranskoj županiji koji u dogovoru s Gradom Kraljevica dogovorili, pripremili i prijavili projekt. Meni kao čovjeku iz ovog kraja uvijek drago, neka se ne naljute drugi, da ovakvi projekti ovdje idu. On čemu se veselimo je da ćemo pripremiti lučicu Žurkovo u Kostreni. Stvarati komunalne vezove je važno za domaće ljude, ovakvi su projekti lice i naličje svakog našeg primorskog mjesta. 

Zadovoljstvo uređenjem i razvojem županijskih luka izrazila je i zamjenica župana Marina Medarić:  – Ovaj projekat samo je dio  procesa intenzivnih i u prostoru itekako vidljivih ulaganja u lučku infrastrukturu na obali i svim kvarnerskim otocima. Praktički nema luke i lučice u našoj županiji koja nije doživjela neki od oblika obnove, rekonstrukcije, dogradnje. Mogu izraziti zadovoljstvo da smo najveća ulaganja planirali i realizirali zajedno s lokalnom samoupravom i ministarstvom moru te čestitati našim županijskim lučkim upravama što su na vrijeme pripremili projekte koji su bili spremni za kandidiranje na bespovratna sredstva europskih fondova.  Rekonstrukcija trajektne luke Črišnjeva lokalnom je stanovništvu osigurala  i značajan broj novih vezova, što smatramo itekako važnim kod svih ulaganja u lučku infrastrukturu. 

Povodom proslave Dana Grada i blagdana sv. Nikole, Kraljevica je dobila vrijedan dar, još jedan projekt na svojem području kojim je unaprijeđena pomorska infrastruktura: – Nismo mogli dobiti bolji poklon za Dan našeg Grada i proslavu našeg zaštitnika Sv. Nikole.  Dobili smo projekt velike vrijednosti zbog kojeg će Črišnjeva postajati sve življa. Želim se zahvaliti svima koji su radili na ovom projektu, prije svega Županijskoj lučkoj upravi Bakar – Kraljevica – Kostrena, a naročito Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na čelu s ministrom Butkovićem na izdašnom financiranju svih naših projekata kao i primorsko goranskoj županiji koja prati i prepoznaje naše potrebe. Kada se osvrnemo na brojke, u proteklih pet godina u pomorsko dobro na području Grada Kraljevice uloženo je gotovo 4 milijuna eura. Mi smo mali grad i bez pomoći ne bismo uspjeli, a ulaganje u pomorsko dobro ulaganje je u naš identitet jer  Kraljevica je grad pomoraca, ribara i brodograditelja, grad okrenut moru. Mogu najaviti i nova ulaganja u novu plažu Oštro u koju će biti uloženo oko 2,6 milijuna eura. 

Županijska lučka uprava Bakar – Kraljevica – Kostrena nositelj je i investitor projekta rekonstrukcije pričuvne trajektne luke Črišnjeva. Ravnateljica Dijana Mihaljević zahvalila je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Primorsko-goranskoj županiji na osiguranim sredstvima za ovaj projekt koji se provodio u dvije faze:  – Mi smo relativno mala lučka uprava stoga su nam ovakvi projekti dodatno izazovniji i bez izdašne pomoći Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao i našeg osnivača Primorsko-goranske županije te Bakra Kraljevice i Kostrene, ne bismo ih mogli financirati. Stoga koristim priliku da se zahvalim na tome, u ime svih sadašnjih i budućih korisnika jer u mjestima orijentiranima na more kao što su to Bakar, Kraljevica i Kostrena, to su projekti od životnog značaja.

Ugovorena vrijednost radova druge faze iznosi nešto manje od 1,3 milijuna eura, od kojih je 95% iznosa osiguralo Ministarstva mora prometa i infrastrukture kroz dvije proračunske godine (2022/23). Iznosom od oko 54 tisuće eura radove je sufinancirala i Primorsko-goranska županija dok je s nešto više od 21 tisuće eura Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena iz vlastitih sredstava financirala troškove projektantskog i stručnog građevinskog nadzora.

Projekt „Rekonstrukcija pričuvne trajektne luke Črišnjeva“ započeo je 2013. godine i provodio se u dvije faze. U prvoj fazi Črišnjeva je na zapadnoj strani uvale dobila 50 novih komunalnih vezova. Prvu fazu izgradnje i projektnu dokumentaciju najvećim dijelom financirala je Primorsko-goranska županija s iznosom od oko 120 tisuća eura. Izmjenama i dopunama projekta te Rješenjem o izmjeni i dopuni građevinske dozvole iz 2017. godine, predviđena je izgradnja vezova na krajnjem istočnom i krajnjem zapadnom dijelu područja luke koji su danas otvoreni za korisnike.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže