Povežite se s nama

Mozaik

U Lovranu održana druga radionica izrade suhozida

Objavljeno

naUdruga Interval prošlog je tjedna provela 2. radionicu suhozidanja u Lovranu.

Radionica je dio projekta Kamik i gromači 2. kojem je cilj prijenos znanja i vještine gradnje „u suho“ kroz praktičnu edukaciju svim zainteresiranim sudionicima, a pritom se kao nezaobilazni rezultat ove ekološko-edukacijske akcije događa obnova kulturno povijesne baštine Lovrana koju predstavljaju suhozidi.

Riječ je o projektu koji provodi udruga Interval kao nositelj Susjedstva Lovran u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – programa RIJEKE 2020 – EPK. Projekt je sufinanciran sredstvima Primorsko-goranske županije i Općine Lovran, te je pozdravljen i od PP Učka koji je ustupio prostore Doma za mlade volontere u Lovranskoj Dragi sudionicima.

„Kamik i gromači“ osim što sudionicima omogućuje prijenos zaštićene tehnike gradnje provodi se također s ciljem postepene revitalizacije brojnih suhozidnih struktura i prostora u Lovranu, a naročito puteva koji su nekoć bili jedini prilazni putevi obližnjim selima.

Usprkos činjenici da se suhozidna akcija radi neprestanih kiša odvijala usred radna tjedna, dvodnevnoj akciji odazvalo se 15-ak sudionika koji su se naučili hvalevrijednom tradicijskom zanatu koji združuje ljude kroz iskustvo zajedničkog rada, a za sobom ostavlja trajno djelo ljudskog djelovanja na lokacijama koje pričaju priču o preživljavanju mještana, težačkom životu i održivom razvoju zajednice s područja Lovrana i Lovranšćine.

Ove godine, suhozidna akcija održala se u Tuliševici, pored sela Janjetići, na povijesnom putu koji povezuje Lovran s Lovranskom Dragom. Najprije je trebalo počistiti zid i put od vegetacije koja se protegla po dužini cijele lokacije, a zatim pripremiti temelje i započeli gradnju podzida. 15-ak volontera radilo je na obnovi 70-ak metara dugog suhozida i jednog podzida (gromače) dužine cca 10m, koji drži povijesni put od urušavanja.

Dotični suhozid urušio se na općinsku parcelu čija je vegetacija “progutala” svo kamenje. Trebalo je precizno podići veće kamenje na gornji kraj iz jedva prohodne čestice,  a zatim odrediti pozicije na kojima će se podzid stopiti sa ostatkom zida, i konačno – izgraditi zid. Suhozid i gromača gradili su se oba dana, a ljudi su se mogli uključiti u bilo kojem trenutku.

Akciji je prisustvovao i prč Harry koji se pokazao vrijednim volonterom u krčenju gustiša i drače.

Zajedničkim snagama kroz igru preslagivanja kamena lokalci i gosti ove radionice obnovili su dio povijesnog planinarskog puta, pri čemu se zadržalo izvorno stanje lokaliteta. Nova atmosfera ovog krajobraza postala je tako privlačnom i potencijalnom pozicijom za mnoga događanja iz područja kulture i sporta, a ujedno, teren se pripremio i za danas sve aktualniji ruralni turizam.

Sličan poduhvat planira se i dogodine, a lokalno stanovništvo i lovranski majstori suhozidne gradnje posebno su dobrodošli razmijeniti svoja znanja, vještine i iskustva kroz rad u kamenu.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram