Povežite se s nama

Mozaik

U MMSU otvorena izložba Nikole Ukića „Zaželi želju“

Objavljeno

naU Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je samostalna izložba „Zaželi želju“ umjetnika Nikole Ukića, kojom MMSU nastavlja s projektom predstavljanja riječkih autora koji su stasali 90-ih godina 20. stoljeća, a svoj su umjetnički rad nastavili stvarati u inozemstvu.

Aktualna izložba donosi nove radove zahtjevne produkcije i velikog formata, koji se razvijaju u dijalogu s prostorom i posredno upućuju na povijest zgrade i njezinu prenamjenu iz industrijske u muzejsku funkciju. Uz manje zidne radove, izložba se bazira na objektima na razmeđu skulpturalnih rješenja i arhitekture, u kojima zanimanje za istraživanje materijala i dalje ostaje bitno ishodište, ali u fokus postavlja nove preokupacije i smjernice. Dok je prije materiju promatrao kao neovisnu komponentu rada, djelomice ukroćenu u proizvoljnoj formi koju joj zadaje, sada nas involvira u fizičko iskustvo prostora u kojem bitna komponenta postaje posjetiteljevo tijelo. Sama izložba poprima formu mizanscene u kojoj posjetitelj sudjeluje vlastitom prisutnošću, u dilemi pred Ukićevim dvosmislenim objektima koji pripadaju i svijetu svakodnevice i fikcije, i bliskom i zazornom.

Betonske i plastične konfiguracije potiču diverziju ustaljene kiparske tradicije koja je orijentirana na cjelovitost i plemenite materijale, mahom idealiziran, punokrvni (figurativni) prikaz i vertikalnu transpoziciju materijala. Koristeći se materijalom drukčije od izvorne funkcije, Ukić mijenja uporabljivost svakodnevnih predmeta i poziva na njihovu redefiniciju. Birajući industrijske materijale koji se ponašaju nepredvidivo i iziskuju balans između kontrole i prepuštanja, autor naizmjence preuzima ulogu tvorca, odnosno pasivnog promatrača. Ukić se posvećuje pitanjima što skulptura danas može biti i na koje je sve načine povezana s društvenim i proizvodnim odnosima.

Na otvorenju izložbe uz samog autora prisutnima su se obratili i riječki gradonačelnik Marko Filipović, ravnateljica MMSU-a Branka Benčić, i kustosice muzeja Sabina Salamon i Ksenija Orelj.

„Čast mi je otvoriti izložbu ovog izuzetnog umjetnika, autora riječke scene koji je stasao devedesetih godina i svoj rad nastavio inozemnom okruženju. No najvažnije je da se ovom izložbom Nikola Ukić vratio u Rijeku. Naposljetku, uloga muzeja, ali i grada, jest upravo prepoznati talente lokalne scene te ih u jednom trenutku njihove karijere ‘vratiti doma’ i ponovno predstaviti javnosti i gradu iz kojeg su potekli“, rekao je gradonačelnik Marko Filipović

Najveća skulptura pod nazivom „Kolo“ u formi je međusobno spojenih ruku. Odlivene u prirodnoj veličini i umnožene, ruke su lišene tijela koje ih nosi. Suspendirane su sa stropa i postavljene u arhaičnu formu nalik kolu, pružaju se jedna prema drugoj i međusobno drže. Ruke su naočigled nežive, ali neodoljivo podsjećaju na živo; fragmentarne su, ali asociraju na tjelesno jedinstvo i poput fantomskih tijela prizivaju sjećanje na cjelovitost i čežnju za povratkom izgubljenog. „Kolo“ ne nosi ideju utopije ili nostalgije, već otvara pitanja o mogućnostima bolje stvarnosti, kako bi ona trebala izgledati i je li to projekt koji trebamo iznijeti zajednički, s obzirom na to da viziju budućnosti trenutačno ne nudi nitko.

Nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nikola Ukić pohađa Akademiju u Düsseldorfu (2000. – 2004.) gdje i ostaje djelovati. Povremeno je prisutan na domaćoj sceni, osobito u Zagrebu te Splitu i Rijeci.

Izložba ostaje otvorena do 21. svibnja 2023.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

25.11.2023.
Ovim putem obavještavamo korisnike kako prodajno mjesto TD Rijeka plus d.o.o. do dana 29. studenoga 2023. godine iznimno radi do 13:00 sati. Produljenje mjesečnih ili tjednih parkirnih karata moguće je izvršiti putem internet bankarstva ili RCC portala ovisno koju kategoriju mjesečne parkirne karte korisnici produljuju.

Fiuman Plus

Društvene mreže