Povežite se s nama

Crna kronika

U moru pred plažom Villa Olga pronađena bomba s preko 100 kila TNT-a

Objavljeno

na

Foto: Aleksandar StančinOsam desetljeća nakon Drugog svjetskog rata, tijekom istraživačkog ronjenja u Rijeci, a na osnovu arhivskih spisa, na području Pećina na 25 metara dubine i tek nekoliko metara od obale, pronađena je dubinska protubrodska mina, u neposrednoj blizini Ville Olga, a koja je nekad bila zapovjedno mjesto njemačkih vojnih snaga. Čak i danas u ogradi stoje obilježja nacizma prepuštena zagovornicima zavjera, piše Morski.hr.

Međutim, ograda nije ta koja nam može nanijeti zlo. Ono što nam dan danas može napraviti loše, to je taj zlokoban metalni predmet, a za kojeg je utvrđeno da se radi o aktivnoj mini njemačke proizvodnje izuzetno velike razorne moći koja je polegnuta na dnu kako bi u periodu od 1943 – 1945 godine zaštitila obalu od mogućeg iskrcavanja savezničke vojske na obližnju plažu ili zauzimanje Ville Olga na čijem području su se tada nalazile nacističke snage. Naknadnim istraživanjem, u arhivskim spisima od strane podvodnog snimatelja Aleksandra Stančina, saznalo se kako se radi o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje model EMC II koja u sebi sadrži od 100 do 150 kilograma čistog TNT-a dovoljnog da uništi i potopi brod. Kolika je samo potencijalna tragedija spriječena njenim pronalaskom, bolje se u ovom trenutku niti ne pitati.

Foto: Aleksandar Stančin

Mina takve veličine posjeduje snagu da uništi primjerice svu kanalizacijsku i vodovodnu mrežu u blizini. Uz minu se nalazila dječja maska za ronjenje, gumena šlapa za more i još pokoji predmet s plaže kaže Velimir Vrzić, čime dočarava koliku opasnost predstavlja za djecu i obitelji koji se tu kupaju, a pojma nemaju što je ispod površine. Kako se sudbina poigrala, govori podatak da je mina polegnuta u more s broda pod tadašnjim imenom „Kiebitz“ koji je plovio pod zastavom Trećeg Reicha po predaji Italije saveznicima, a riječ je o današnjem brodu mira „Galeb“ koji je trenutačno na remontu i čeka svoj novi život u sklopu projekta prijestolnice kulture – kaže Vrzić.

Po pronalasku mine izviještena je Policijska uprava Primorsko goranska Rijeka i Lučka kapetaniji, a Specijalna policija iz Zagreba izašla je na teren i potvrdila prvotne sumnje da se radi o aktivnoj protubrodskoj mini. Ova mina se nalazi na 20 metara od plaže. Odmah vam mogu potvrditi da ju sigurno neće raznijeti na licu mjesta jer bi uništili svu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu u okolici. Naime, buster koji daje inicijalni eksploziv glavnom punjenju je na dnu tako da će se netko iz specijalne policije jako morat naznojit da to odradi na siguran način. I to su heroji. Ne ja. Ja sam ju samo našao, ispričao je Vrzić za Morski.hr, a koji je i sam policijski službenik u mirovini, stručnjak za protueksplozivna djelovanja, tako da jako dobro zna što je ovo i koliku razornu moć posjeduje.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram