Povežite se s nama

Vijesti

U Mošćeničkoj Dragi otvorena smotra i regata “Mala barka – Štorija od mora”

Objavljeno

na
Petnaesta smotra i regata tradicijskih barki na jedra “Mala barka – Štorija od mora” održava se u Mošćeničkoj Dragi. Svečano otvorenje manifestacije održano je na draškoj rivi gdje je pred mnogobrojnim domaćim i stranim turistima inaugurirana tabela »Draga mjesto bogate ribarske i pomorske baštine” a zatim i otvorena izložba “Judi od mora i male barki« autora Marka Valjka.

Manifestacija je sufinancirana sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a uz Roberta Mohovića, predsjednika Organizacijskog odbora Male barke ujedno i laureata ovogodišnje nagrade Primorsko-goranske županije upravo za doprinos u području očuvanja i revitalizacije pomorske baštine Kvarnera, na otvaranju su se obratili načelnik općine Riccardo Staraj te pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Alessandra Ban.

Program prvog dana i večeri “štorije od mora” upotpunio je sajam eko-etno proizvoda te koncert Limene glazbe Spinčići. U sklopu promocije maritimne baštine prikazan je način podvodnog održavanja brodova u moru, a u luku je uplovio i lošinjski loger “Nerezinac. Okupljeni su imali priliku razgledati “Kuću od mora” uz stručno vodstvo, ali i sudjelovati u radionici tradicijskih pomorskih vještina. Večer je zaključena revijalnom veslačkom regatom te vatrometom.

Za subotu je planirana regata tradicijskih plovila s početkom u 14.30 sati, a poslijepodne panoramska vožnja bracerom »Tornado Blue« iz 1898. Navečer je svečana podjela nagrada i priznanja sudionicima regate, a program će se zaokružiti u nedjelju kada će uz sajam eko-etno proizvoda, prezentaciju maritimne baštine biti organiziran, ribolov s rive za djecu i radionica prepoznavanja vrsta ribe. Tu je još i natjecanje u potezanju konopa te večernji prikaz izvlačenja barki na plažu kada još nije bilo zaštićene luke “Tira barke na pesak kako pred 100 let”. Festival mora i barki zaključit će se uz nedjeljni večernji glazbeni program na rivi.

PGŽ

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže