Povežite se s nama

Vijesti

U Mošćeničkoj Dragi porinut obnovljeni kvarnerski guc iz 1970. godine

Objavljeno

na

U sklopu provedbe EU projekta ARCA ADRIATICA u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014. – 2020. na rivi u Mošćeničkoj Dragi, u četvrtak, 30. srpnja 2020. godine održalo se svečano porinuće obnovljene barke – guca iz 1970. godine. Primorsko-goranska županija, odnosno Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj dodijelio je sredstva za obnovu šest tradicijskih plovila, a među njima je i ovaj kvarnerski guc čiju je restauraciju prijavila Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i lstre.

Svečano porinuće u Mošćeničkoj Dragi popratili su mještani, uzvanici, ali i turisti, a događaju su prisustvovali i zamjenica župana Marina Medarić, načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar, predsjednik Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre Robert Mohović, te direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Kvarnerski guc MD 400 obnovljen je vještim rukama brodograditelja, meštra Lorisa Rubinića i njegovog sina Josipa Rubinića , te zato valja naglasiti da danas postoje ljudi koji svojim rukama i znanjem obnavljaju tradicijske barke. Barka je u vlasništvu Marcella Hubičke iz Mošćeničke Drage i dragocjen je primjer tradicijske ribarske barke koja će biti korištena za demonstracijska jedrenja, te će se njome Ekomuzej Mošćenička Draga predstavljati na smotrama i regatama tradicijskih barki diljem Kvarnera. Da ne bi nestao tako vrijedan dio pomorske baštine namjera ove projektne aktivnosti je očuvanje tradicije, ali i implementacija iste u turističku ponudu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram