Povežite se s nama
Sveučilišni Kampus postao je užurbano gradilište, studenata nema ni blizu, ali se na praznim fakultetima ipak nešto sprema. Već drugu godinu za redom u Rijeci će raspravljati studenti iz cijelog svijeta. Ne radi se o svađama, već o debati – argumentiranoj raspravi na zadanu temu. Upravo s tim ciljem dolaze studenti iz Europe i okolice na međunarodni debatni turnir RiOpen 2015. Turnir će trajati od 26. do 29. srpnja, a u tom periodu sudionici će i upoznavati grad Rijeku i okolicu.

Debata je popularna na sveučilištima diljem svijeta jer razvija kritičko mišljenje i javni nastup, a moguće je uključiti se u nju već u osnovnoj školi. Natjecanja za osnovnoškolce i srednjoškolce održavaju se na županijskoj i državnoj razini uz povremene turnire, a u studentskoj debati konkurencija je puno veća. Već tjedan dana nakon turnira u Rijeci, u Beču počinje Europsko sveučilišno debatno prvenstvo. Još prošle godine, kad se Europsko sveučilišno debatno prvenstvo odvijalo u Zagrebu, Rijeka se ucrtala na kartu debate u Europi. Upravo je uspjeh prošlogodišnjeg turnira RiOpen inspirirao glavne organizatorice Nanu Spadoni i Emu Karmelić, kao i cijelu studentsku udrugu Riječka debatna unija, da nastave s organizacijom i ove godine.

U jednoj debati sudjeluju četiri dvočlana tima od kojih svatko drži 7 minuta govora. Tezu debate saznaju 15 minuta prije početka, kada saznaju i poziciju u debati. Presudu donose suci, jedan glavni i ostali pomoćni koji pokušavaju što bolje obrazložiti svoje presude kako bi dobili priliku i suditi finale i polufinale. Glavni suci dolaze iz Australije, Rumunjske i Srbije te su među nekolicinom najuspješnijih europskih i svjetskih debatanata, kao i pobjednici i najbolji govornici nekih od najkompetitivnijih debatnih turnira u svijetu.

Debatanti će se natjecati u pet rundi turnira, polufinalu i finalu, a u srijedu, 29. rujna u 10 sati će se u Guvernerovoj palači održati finalna debata i svečano zatvaranje turnira. Svi zainteresirani pozvani su pogledati debatu najboljih timova na turniru.

Turnir se odvija pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Sveučilišta u Rijeci i Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, uz pomoć Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka pri organizaciji finalnog događaja. Sve su debate otvorene za javnost, a ukoliko niste u mogućnosti doći, debate će biti dostupne i putem live-streaminga kojeg omogućuje David Dubrović – AVprodukcija.