Povežite se s nama

Tridesetak mališana u pratnji mama, tata, nona i nonića sudjelovalo je u ponedjeljak poslije podne u Radionici kuhanja u Crvenom križu, gdje su naučili koje su namirnice zdrave, kako ih pripremiti te zašto je važno zdravo se hraniti.

Na „zdravom“ stolu tako su se našli šareni smoothieji, razno voće i povrće, ječam, orašasti plodovi, jaja i druge zdrave namirnice te jednostavna jela pripremljena na zdrav način.

Riječ je o prvoj radionici novog projekta Gradskog društva Crvenog križa Opatija „Pravilna prehrana za male i velike“, koja se provodi pod vodstvom  chefa kulinarstva i člana Hrvatske kulinarske akademije Damira Permana, u suradnji s Dječjim vrtićem Opatija i Thalassotherapijom Opatija, a projekt sufinancira Primorsko-goranska županija.

– Glavni cilj projekta je promocija zdravih stilova života, u čemu prehrana igra značajnu ulogu. Današnji smo datum izabrali za našu prvu radionicu jer je to početak obilježavanja Europskog tjedna borbe protiv raka, a svi znamo da je pravilna prehrana snažan preventivni faktor u razvoje ove bolesti. Crveni križ u svom programu ima i javnozdravstvene programe te promociju zdravog načina života, a GDCK Opatija bio je suradnik u Nacionalnom pilot projektu prevencije debljine i zdrave prehrane te je u našim prostorijama uređena kuhinja. Chef Perman prati Crveni križ u nizu projekata pa smo odlučili nastaviti radionice zdrave prehrane, ovaj put za djecu vrtićkog uzrasta i njihove roditelje, objasnila je ravnateljica GDCK Opatija Đana Pahor te istaknula da će se radionice nastaviti na jesen.

Uz djecu njihove roditelje i noniće u radionici su sudjelovale i volonterke Crvenog križa, viša suradnica za zdravstvo PGŽ-a Vedrana Fržop, nutricionistica Thalassotherapije Neda Jukić te gošća nutricionistica Nataša Franković Štulić. Sponzor radionice koji im je pomogao u nabavci zdravih namirnica i ostalih potrebnih sastojaka bio je Luka Perman i tvrtka Eten d.o.o. iz Opatije.

Svi sudionici radionice dobili su i mali priručnik sa savjetima o zdravoj prehrani te nekoliko zdravih recepata, a chef Perman poručio je roditeljima: – Zainteresirajte djecu da sudjeluju u pripremanju obroka, držite se točnog vremena obroka, nemojte siliti djecu da jedu, nudite više vrsta jela, osigurajte mir za vrijeme jela i govorite o jelu prilikom serviranja!