Povežite se s nama

Vijesti

U Opatiji održano predavanje o prevenciji cyber nasilja

Objavljeno

na

Ilustracija


Na poziv Hotelijersko – turističke škole u Opatiji ovog tjedna je Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske organizirao prvo u nizu edukativnih predavanja na području Liburnije vezano za  temu „Elektronički kriminalitet“.

Predavanju su prisustvovali učenici II razreda HTŠ tijekom kojega je policijski službenik  Dario Tonković uz opći pojam nasilja, učenicima predstavio i elektroničko, odnosno, tzv. cyber nasilje. Objašnjavajući im načine na koje se nasilje može manifestirati (verbalno, tjelesno, isključivanjem iz društva i sl.),  upozorio ih je i na opasnosti s kojima se mogu susresti tijekom korištenja interneta, društvenih mreža i mobilnih aplikacija. Elektroničko nasilje je opći pojam za svaku komunikacijsku aktivnost elektroničkom/cyber tehnologijom (internet, mobilni telefon i sl.) koja se može smatrati štetnom i za pojedinca, kao i za opće dobro. ​

Naime, među mladim osobama je primijećena ne samo nemoralna već i kažnjiva radnja slanja i prosljeđivanja seksualno eksplicitnih fotografija i poruka vršnjacima, tzv. sexting. Riječ je o obliku seksualno rizičnog ponašanja tinejdžera, koji zbog gubitka kontrole nad proslijeđenim sadržajima može dovesti do elektroničkog nasilja, ali i promiskuitetnog ponašanja mladeži.Elektroničko nasilje je opći pojam za svaku komunikacijsku aktivnost elektroničkom/cyber tehnologijom (internet, mobilni telefon, tablet i sl.) koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opće dobro. ​

Često se misli kako elektroničko nasilje može proći nekažnjeno te kako ni odrasli ni djeca ne mogu učiniti ništa kako bi se spriječilo. Međutim, pravilnom i pravodobnom edukacijom te preventivnim programima djeca i mladi se mogu zaštititi od opasnosti u novim medijima. Važno je poznavanje interneta i drugih suvremenih komunikacijskih tehnologija, koji su rizični čimbenici i što se može učiniti ukoliko postoji opasnost od nasilja.
Također je vrlo važna kvalitetna i iskrena komunikacija, kao i povjerenje,  kako između mladih osoba te njihovih roditelja, tako i nastavnika, naglasio je Tonković u predavanju, koji zajedničkim odgovornim nadzorom mladih mogu djelovati i prevenirati mogućnost nastanka i širenja ove vrste nasilja. Na kraju predavanja učenici su pozvani da svaku sumnju ili saznanje o počinjenom cyber nasilju obvezno prijave policiji na broj 192 ili anonimno putem aplikacije  RED BUTTON. Aplikacijom RED BUTTON može se prijaviti svaki sadržaj na internetu za koji se sumnja da je nezakonit i koji se odnosi na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Tijekom tekuće školske godine policijski službenici Odjela prevencije nastavit će s provedbom ove preventivne aktivnosti i u drugim odgojno-obrazovnim ustanovama Primorsko-goranske županije.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram