Povežite se s nama


Predsjednik Skupštine PGŽ Erik Fabijanić sudjelovao je u Opatiji na promotivnoj manifestaciji “Doručak s hrvatskih farmi” koju su zajednički organizirali Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska poljoprivredna agencija, a otvorio ministar Tomislav Tolušić.

Kako je istaknuo u pozdravnom obraćanju, riječ je o projektu kojem je cilj promovirati kupovinu proizvoda s hrvatskih farmi čime se ujedno potiče razvoj poljoprivrede u RH. Ministar je naglasio da su proizvodi s hrvatskih formi dokazanog porijekla, poznatog datuma proizvodnje, svježi, dostupni i kvalitetni.

Na opatijskom skupu okupili su se i poljoprivredni proizvođači s područja naše županije. Skupu se obratio i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić koji je pozdravljajući ovu hvalevrijednu inicijativu resornog ministarstva naglasio da Primorsko-goranska županija potiče stvaranje dodatne vrijednosti proizvoda, odnosno preradu i plasman proizvoda prema turizmu te jačanju lokalnog tržišta i brendiranju proizvoda usporedo s provedbom zaštite zemljopisnog porijekla te zaštite i definiranja autohtonih sorti i pasmina.

Formirane su različite ceste proizvoda – cesta plodova gorja, cesta sira, medne ceste i vinske ceste – na kojima različiti proizvođači već mogu u svojim kušaonama primiti grupe turista i prezentirati svoje proizvode. Daljnji razvoj ovog segmenta je u povezivanju s ugostiteljstvom i brendiranju te  ponudi autohtonih jela koristeći lokalne proizvode.

Istaknuo je također da je Primorsko-goranska županija kroz programe poticaja pomogla značajnom  povećanju poljoprivrednih površina zasađenim raznim autohtonim kulturama. Zahvaljujući takvoj politici, primjerice, zadnjih je godina zasađeno preko 200 hektara novih vinograda od kojih se ističu Pavlomir i Baška te Vrbničko polje.