Povežite se s nama
“Dani plesa u Opatiji” kulturna je manifestacija  kojom  se obilježava Svjetski dan plesa. To je jedini plesni projekt u Opatiji koji se ove godine održava već desetu godinu za redom. Upravo ovom manifestacijom u Opatiji započinje obilježavanje trideset godina od početka suvremenog plesa u našem kraju., a obljetnica će se nastaviti događanjima u Rijeci te u Lovranu kao dio “27 susjedstva” – potprograma “Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture”.

Sukladno s Međunarodnom proslavom plesa i u Opatiji se slavi ples u četvrtak,  27. travnja, kroz razne plesne radionice, susrete i izvedbe po prekrasnim lokacijama žive scenografije Opatije, grada u kojem se rodila umjetnička ideja suvremenog plesa, a sve uz potporu Grada Opatije, Turističke zajednice Grada Opatije i Gradske knjižnice i čitaonice “V.C.Emin” Opatija.

Program je zamišljen da se radionice održavaju od 14,00 do 18,00 sati u okolini Umjetničkog paviljona “J. Šporer”, Vila Angioline i KD Zora. Plesno učilište s temom “Ples kao kazališna umjetnost” donosi radionice renomiranih glumaca Elene Brumini, Tanje Slavić, Zorana Josića i Marine Stange te Senke Baruške samostalne plesne umjetnice – koreografkinje koja je osnivačica ovog festivala i uopće začetnica suvremenog plesa u liburnijskom kraju koji se tu njeguje već 30 godina. Za večernje plesno-scenske izvedbe odabrana je lokacija okolice Umjetničkog paviljona „Juraj Šporer“ od 18,15 sati. Gledaoci će uživati u nastupima: Plesna grupa MAGIJA, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, FOLIOT – Plesni studio VIBE, PORTO RI, Plesni centar STARS, Plesni studio AXIS, PAL – FESTIVAL KRATKIH SCENA: TR ŠI, U KNJIŽNICI, Plesno kazalište KORAKI – ČAJANKA, PREMA TIŠINI.

Očekuje se stotinjak izvođača i sudionika radionica te tristotinjak gledaoca. Želja je posjetiocima i građanima Grada Opatije približiti kulturnu povijest grada i osnažiti kulturno nasljeđe Isadore Duncan u suvremenom plesu te ih senzibilizirati na plesnu umjetnost.  Ovaj umjetnički događaj je jedinstvena prilika za to u Gradu Opatiji!