Povežite se s nama


U petak, 27. listopada diljem se Hrvatske, u čak 29 nezavisnih kina, obilježava Svjetski dan audiovizualne baštine uz projekcije filmskih uspješnica «Breza» Ante Babaje, snimljenog prije točno 50 godina i «Tajna starog tavana» u čast nedavno preminulom redatelju Vladimiru Tadeju. Osim filmova, program obuhvaća i izložbu plakata starih hrvatskih filmova čiji će postav biti dostupan u 25 kina. Ulaz je slobodan.

Osmišljen kao polazište za jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog naslijeđa svih ljudi koje pomaže očuvanju globalnog kulturnog identiteta, Svjetski dan audiovizualne baštine ove se godine obilježava pod sloganom «Audiovizualna baština: Discover, Remember and Share».

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježit će se i prigodnom izložbom 22 plakata starih hrvatskih filmova, među kojima su i filmski klasici poput «Družbe Pere Kvržice», «Tko pjeva zlo ne misli», Picassova «Bitka na Neretvi», «Imam 2 mame i 2 tate», «Kiklop», «Samo jednom se ljubi», «Vlak u snijegu» te mnogi drugi. Izložba će biti otvorena u petak, 27. listopada od 10 sati u atriju Art-kina.

Film «Breza» nastao je premamotivima novele Slavka Kolara te donosi potresnupriču o nježnoj seoskoj djevojci Janici, surovim međuljudskim odnosima i seoskoj svakodnevici. Film je nagrađen Brončanom arenom za filmna Pulskom festivalu 1967., a iste je godine Velimir Bata Živojinović osvojio Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu. Tomislavu Pinteru pripala je Zlatna arena za kameru

Mlađoj će publici posebno biti zanimljiva projekcija filma «Tajna starog tavana» iz 1984. godine, redatelja Vladimira Tadeja o dvojici radioamatera čije ljetovanje na otoku Hvaru prerasta u avanturu u koju se zbog moćnog oružja upliće Međunarodna špijunska organizacija. Zabavan znanstveno-fantastični film u Jugoslovensko-Čehoslovačkoj koprodukciji.

«Breza» će se naći na repertoaru Art-kina u 11 sati te 13 sati i 30 minuta dok se «Tajna starog tavana» može pogledati u 16 sati i 15 minuta.

Vidimo se na Svjetskom danu audiovizualne baštine u Art-kinu! Ulaz je slobodan.

petak 27.10. Svjetski dan audiovizualne baštine
10:00 Izložba filmskih plakata
11:00 BREZA režija: Ante Babaja, Hrvatska, 1967. 92 min. – drama
13:30 BREZA režija: Ante Babaja, Hrvatska, 1967. 92 min. – drama
16:15 TAJNA STAROG TAVANA režija: Vladimir Tadej, Jugoslavija / Čehoslovačka, 1984. 101 min. – znanstveno-fantastični