Povežite se s nama

Mozaik

U petak se u HKD-u održava 20. i-Fest

Objavljeno

naOvogodišnji jubilarni 20. i-Fest, Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom koji se održava u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad, održat će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u petak, 2. prosinca 2022. godine.

Festival su najavili pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić te suvoditeljice Festivala – Isabella Hujić iz Udruge za sindrom Down – Rijeka 21, Beata Heic iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.

Pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković kazala je kako se Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, s velikim uspjehom održava u Hrvatskom  kulturnom domu na Sušaku od 2003.g.

i-FEST je tradicionalna manifestacija koja se održava se održava na Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Naime, Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1992. proglasila je 3. prosinca Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, nakon čega je UN-ova Komisija za ljudska prava pozvala zemlje članice na obilježavanje tog dana s ciljem da se osobama s invaliditetom omogući ravnopravno sudjelovanje u svim područjima društvenog života. Cilj ove jedinstvene manifestacije je uključiti što više djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u programe, kako bi pokazali što sve mogu na različitim područjima.
Prema procjenama UN-a problem invaliditeta je mnogo rašireniji nego što se inače misli: od deset stanovnika svake zemlje najmanje je jedan u izvjesnoj osoba s invaliditetom. U Republici Hrvatskoj osobe s invaliditetom čine oko gotovo 16% ukupnog stanovništva RH. U PGŽ je taj prosjek nešto manji i iznosi oko 12%.

Program Festivala  stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom predstavio je voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić. Suvoditeljice  Festivala – Isabella Hujić iz Udruge za sindrom Down – Rijeka 21, Beata Heic iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka kazale su kako im je čast i zadovoljstvo voditi program kao suvoditeljice i povrh toga aktivno učestvovati u njemu. Isabella Hujić ujedno je i članica je zbora, a Beata Heic nastupa u dramskom programu.

20. i-Fest Festival se održava u dva dijela te će u 11.00 sati nastupiti najmlađi sudionici, a u 18.00 sati stariji sudionici Festivala.

Na Festivalu će svoja glazbena, plesna, dramska i likovna znanja i umijeća prezentira oko četiristo učesnika, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. U sklopu Festivala, u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, organizirana je i izložba radova koje su izradili učesnici festivala, koja će trajati od 10 do 18 sati.

Voditelj festivala, uz same sudionike, je Dražen Turina Šajeta. Ulaz na manifestaciju je besplatan za sve posjetitelje.

U Festivalu sudjeluju: Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, Centar za autizam Rijeka, Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka, Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije, Udruga za sindrom Down – Rijeka 21, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Županijska udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, Dnevni centar za rehabilitaciju „Slava Raškaj“ Rijeka, Dječji vrtić Rijeka, Dječji vrtić Sušak, Dječji vrtić More, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, Osnovna škola Gornja Vežica, Osnovna škola Kantrida, Centar za rehabilitaciju Fortica, Centar za rehabilitaciju Rijeka, Udruga “…i djeci s ljubavlju” i Modna agencija Glamour Tara.

Scensko rješenje, izvedbu elemenata i likovni predložak za plakat, program, pozivnicu i zahvalnicu izradili su učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a podršku organizaciji pružaju volonteri Ekonomske škole Mije Mirkovića u Rijeci.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže