Povežite se s namaSvečano otvorenje 24. Kastafskog kulturnog leta održat će se u petak, 26. lipnja s početkom u 20 sati. Otvorenje 24. izdanja Festivala, u sklopu kojeg će nastupiti višestruko nagrađivana Ženska klapa Kastav te GD Spinčići, održat će se na Trgu Matka Laginje, nakon čega slijedi koncert etno sastava Cinkuši u 21 sat na Crekvini.

Glazbeni program, Etno sastav Cinkuši, Crekvina, 21:00, cijena ulaznice 30,00 kn

Nakon tradicionalne svečanosti otvorenja Kastafskog kulturnog leta kod povijesne Voltice, starog ulaza u grad Kastav, posjetitelje na pozornici Crekvine očekuje koncert etno sastava Cinkuši. Kao temelj svoje glazbe Cinkuši koriste bogatu narodnu baštinu Hrvatske, ponajviše iz kajkavskog govornog područja u koju interpoliraju autorski pristup i literarne uzore, pa i klišeje koji bude kolektivnu emocionalnost. Izvrstan je to primjer „prevođenja“ tradicionalnih pjesama u eksplozivne dijelove punka, freak-folka, briljantnih balada ili suptilnih kombinacija valcera i cabareta s primjesama neo-folk undergrounda.

Potpuno su otvoreni za mnoge metamorfoze rocka, psychedelica, jazza do tragova ekspresivne, pa čak i komorne glazbe. Od početka multimedijalni, izdali su 3 samostalna albuma; Zeleni kader (1999.), Domesticus Vulgaris (2005.), Špiritus Sanctus (2009.). 

Uvršteni su na prestižne strane i domaće kompilacije, autori su glazbe za kazališnu predstavu Renea Medvešeka Čovjek koji je spasio Europu. Sudjelovali su u glazbi za kazališnu predstavu W. Shakespearea; Hamlet, u režiji Zlatka Viteza te s Glumačkom družinom Histrioni gostovali na turneji u SAD-u 2002. Cinkušima je na 13. Danima Hrvatskog filma dodijeljena nagrada za najbolju autorsku glazbu.

O glazbenoj družini Cinkuši u produkciji Hrvatske televizije snimljen je 2008. dokumentarni film The Cinkuši u režiji Ljiljane Šišmanović. 2010. s trećim albumom Špiritus Sanctus osvojili su Hrvatsku diskografsku nagradu Porin u kategoriji najbolji etno album godine

Koristeći uglavnom akustične instrumente Cinkuši dobivaju dimenziju više i pretvaraju se u stroj za kreaciju dobrog raspoloženja.

Ulaznice po cijeni od 30,00 kn mogu se nabaviti u Festivalskom uredu, Trg Matka Laginje 4, Kastav te na sljedećim prodajnim mjestima: Dallas Records, Splitska 2a, Rijeka, Dallas Records, Tkalčićeva 7, Zagreb, Foto Revija, Užarska 28, Rijeka, Ex libris, Riva Bouduli 3B, Rijeka, New Sound, Trg maršala Tita 2, Matulji te na www.mojekarte.hr.