Povežite se s nama

Policijski službenici prometne policije u vremenu od 12/13. prosinca na području Policijske uprave primorsko-goranske proveli su preventivno-represivnu akciju s ciljem sprječavanja vožnje pod utjecajem alkohola u organizmu.

Tijekom akcije kod 34 vozača i jedne vozačice izmjerena je koncentracija alkohola iznad 0,50 g/kg.

Sve osobe kod kojih je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu upravljale su osobnim vozilima. Najviše je vozača s izmjerenom koncentracijom alkohola između 0,50 i 1,50 g/kg – 27 vozača,  dok je kod šest vozača koncentracija alkohola bila iznad 1,5 g/kg, a kod dva vozača do 0,5 g/kg (mladi i profesionalni vozači).

Najviše, odnosno deset alkoholiziranih vozača je u dobi od 31. do 40. godine života, zatim devet vozača u dobi od 25. do 30. godine te osam vozača u dobi od 41. do 50. godine.

Rekorder akcije  je 24-godišnjak kojega je policija zatekla 12. prosinca oko 23.40 sati na području Marinića u  Viškovu kako upravlja osobnim vozilom marke VW Golf, pri koncentraciji alkohola od 3,28 g/kg.

Inače, tijekom proteklog vikenda prometna policija zabilježila je ukupno 515 prometnih prekršaja. Na prvom mjestu su prekršaji koji se odnose na nepropisnu brzinu kretanja vozila – ukupno 96 prekršaja, zatim 51 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola (uključujući i 35 prekršaja evidentiranih tijekom akcije) te 32 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.

U istom razdoblju dogodilo se 28 prometnih nesreća u kojima su tri osobe teško ozlijeđene, a sedam ih je lakše ozlijeđeno.