Povežite se s nama

Vijesti

U ponedjeljak u Opatiji panel diskusija o digitalnoj sigurnosti

Objavljeno

na
Ovog nas ponedjeljka, 9. prosinca s početkom u 20 sati u Kavani Continental očekuje 25. panel-diskusija u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates, pišu organizatori. Nastavljajući na trend tema vezanih uz zviždanje, privatnost i zaštitu osobnih podataka, organizatori u Opatiju ovog prosinca dovode stručnjake za računalnu sigurnost koji će nam govoriti o metodama kojima se hakeri pokušavaju dokopati naših podataka i o mogućnostima koje imamo da se zaštitimo.

O digitalnoj sigurnosti slušamo i čitamo već desetljećima, ali izuzev nekoliko veoma generalnih savjeta, uglavnom znamo jako malo o tome kako se zaštititi na Internetu. Kroz ranije smo panel-diskusije već spominjali veliki digitalni trag koji ostavljamo za sobom, a koji mogu koristiti kompanije koje se bave trgovinom osobnih podataka, kao i zlonamjerni pojedinci ili organizacije kojima je cilj ući još dublje u našu privatnost i dočepati se naših osobnih podataka, poput brojeva bankovnih kartica, lozinki za razne mrežne servise ili materijala koje ne želimo dijeliti s drugima.

Dok smo ranije o ovim temama govorili sa stručnjacima iz društvenog i humanističkog područja, te raspravljali o našim pravima i dosezima ovlasti države ili pak kompanija koje nam pružaju telekomunikacijske usluge, na novu panel-diskusiju dovodimo predstavnike tehničkih znanosti i neke od najboljih hrvatskih stručnjaka za digitalnu sigurnost, tako da ćemo se usredotočiti na pitanje što mi, kao “obični” korisnici, možemo učiniti kako bi se zaštitili na Internetu ili barem kako bi otežali posao onima koji se žele dokopati naših osobnih podataka.

Zadnja ovogodišnja panel-diskusija u Opatiju dovodi tri stručnjaka za digitalnu sigurnost koji će ovoj izrazito zanimljivoj temi prići iz više perspektiva. Naš prvi panelist je Marko Rakar, izvršni direktor konzultantskog društva MRAK usluge sa sjedištem u Zagrebu, jedan je od najpoznatijih stručnjaka za računalnu sigurnost i digitalnu forenziku, a radio na projektima za Vijeće Europe, Europski fond za Balkan, kao i za Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

Uz Rakara, temu će sa stručne strane praktičara obraditi i Jagor Čakmak, stručnjak za računalnu sigurnost i član tima za penetracijska testiranja u tvrtki INFIGO IS, predavač i trener na specijaliziranim događanjima kao što je HackingNight 2019 i autor više brošura (CARNet, Nacionalni CERT+) o sigurnost na Internetu. Teorijski pregled teme će pak pružiti dr.sc. Bernard Vukelić, profesor sa Veleučilišta u Rijeci, nositelj kolegija “Sigurnost informacijskih sustava” i “Sigurnost WEB aplikacija”, koji će se uz presjek relevantnih tema fokusirati na pitanje privatnosti (i njene zaštite) na Internetu.

Organizatori iz Udruge za razvoj kulture mladih “Kulturni front”, Amadria park hotela i Filozofskog fakulteta u Rijeci pozivaju sve zainteresirane na izrazito relevantnu panel-diskusiju kroz koju će se proći brojne aktualne teme, ali i podijeliti korisni savjeti prilagođeni fizičkim korisnicima (a ne tvrtkama koje mogu trošiti velike količine novca na računalnu sigurnosti), stoji u priopćenju organizatora.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram