Povežite se s nama
Grad Rijeka je od 23. – 26. travnja bio domaćin 26. Nacionalnog zasjedanja Europskog parlamenta mladih Hrvatske koje je okupilo stotinjak učesnika. Mladima iz različitih dijelova Hrvatske pružena je mogućnost upoznavanja s aktualnim političkim i socijalnim temama u Europi, a rezolucije usvojene na Generalnoj skupštini bit će dostavljene Hrvatskom Saboru Europskom parlamentu.

Tijekom četiri dana zasjedanja Rijeka je bila središte uzbudljivih rasprava o europskoj politici. Mladi delegati razmjenjivali su ideje i vizije o budućnosti Europe i raspravljali  o aktualnim temama vezanima za europsku politiku. Rado u tematskim odborima  sastavljali su rezolucije o kojima su raspravljali prema pravilima Europskog parlamenta i koje u njemu imaju status savjetodavnog mišljenja mladih.
Teme o kojima se raspravlja posvećene su razvijanju kreativnosti i inovativnosti u socijalnom, ekonomskom i političkom napretku društva, a kreću se od zaštite okoliša, zloporabe korištenja osobnih podataka od strane velikih korporacija, zaštite ljudskih prava i sl.Učesnicima Generalne skupštine pozdravnim su se govorima obratili Joško Klisović zamjenik ministrice vanjskih poslova, član Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Marko Mataja Mafrici i u ime  domaćina, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, Marko Filipović.
Joško Klisović zamjenik ministrice vanjskih poslova naglasio je kako mladi trebaju sami preuzeti odgovornost za oblikovanje svoje budućnosti, jer ako to ne učine, netko će drugi to učiniti u njihovo ime. Mladi trebaju poraditi na promjeni percepcije profesije političara, rekao je Klisović.
Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, Marko Filipović naglasio je važnost učešća mladih u kreiranju politike, bilo da je riječ o lokalnoj zajednici, Hrvatskom Saboru ili Europskom parlamentu. Rijeka je tri puta proglašena najtransparentnijim gradom u Hrvatskoj, u Rijeci se poštuje različitost, odgovornost za provođenje politike leži u svima. Treba djelovati za dobrobit građana, jer su oni ti koji su nas izabrali i njima moramo polagati račune svake četiri godine kazao je Filipović.Posljednjih 20 godina Europski parlament mladih Hrvatske pruža mladim ljudima priliku za aktivno sudjelovanje u rješavanju aktualnih društvenih pitanja, razvijanje vizija o budućnosti Europe i raspravljanje o njima.
Europski parlament mladih Hrvatske jedan je od 40 nacionalnih ogranaka Europskog parlamenta mladih (EYP) u čiji se rad uključuje više od 20.000 mladih iz cijele Europe. U radu parlamenta sudjeluju isključivo mladi volonteri. Opsežnim simulacijama rada u parlamentu potiče se mlade na sudjelovanje u politici, na spoznavanje vlastitih potencijala i preuzimanje odgovornosti za vlastitu budućnost i budućnost Europe.
Grad Rijeka